Ännu ett recept från samma bok som igår. Den här soppan är grym!
~
Olas Fisksoppa, 6 pers
1 stor gul lök
2-3 msk olivolja
1 burk krossade tomater
2-3 pressade vitlöksklyftor
1 kuvert saffran (½g)
1 liter fiskbuljong (eller minska mängden och ta mer vin)
3-4 dl torrt vitt vin
salt o svartpeppar
1½ dl strimlad purjo
1 strimlad fänkål (eller 1-2 tsk fänkålskrydda)
400-500 g benfri färsk lax
400 g färsk torskfilé
6 stora scampi eller tigerräkor
500 g tinade, skalade räkor
hackad färsk basilika eller persilja
Aioli:
2-3 vitlöksklyftor
1 krm salt
1 kuvert saffran (½g)
2 äggulor
2-3 tsk ljus dijonsenap
2-3 dl olivolja (eller 2-3 dl majonnäs)
Gör först aiolin.
Skala vitlöksklyftorna och pressa dem direkt i en skål.
Tillsätt salt och saffran och rör blandningen jämn.
Rör i äggulor och senap.
Tillsätt oljan först droppvis, sedan i en fin stråle under ständig vispning (med elvisp) tills aiolin tjocknar.
Vill du förenkla kan du smaksätta färdig majonnäs med vitlök, saffran och dijonsenap.
Grovhacka löken och fräs i olja i en stor kastrull.
Häll på tomaterna.
Tillsätt vitlök, saffran, buljong och vin.
Sjud sakta ca 20 min och smaka av med salt och peppar.
Tillsätt strimlad purjo och fänkål (eller fänkålskrydda).
Skär laxen i stora tärningar, torsken i bitar och lägg i soppan.
Sjud tills fisken är precis genomkokt – men inte mer.
Lägg under tiden i färska skaldjur som bara behöver sjuda ett par minuter.
Hetta upp räkorna, de får inte koka.
Strö över basilika eller persilja och lägg på en klick aioli.
Servera soppan varm.
~
//Suss