Kanske du ska ha en trevlig middag i goda vänners lag, avnjuta själv eller med din kära?
Här följer den utlovade menyn.
~
bilden är lånad
WB-terrine
6 medelstora kokta potatisar
1½ gelatinblad
125 g philadelphiaost
1 dl crème fraiche
50 g riven Västerbottensost
1 msk dill
1 msk gräslök
salt och vitpeppar
1 rödlök
1 knippe gräslök
½ dl löjrom eller annan rom
saft från ½ citron
2 msk rapsolja
salt och vitpeppar
8 skivor med souvasrökt ren
Tärna potatisen. Lägg gelatinbladen i blöt i kallt vatten ca 10 min.
Vispa ihop hälften av philadelphiaosten med crème fraichen.
Hacka dill och gräslök.
Värm upp resten av philadelphiaosten och smält tillsammans med de urkramade gelatinbladen.
Vänd i potatisen, crème fraicheblandningen, Västerbottensosten, örterna och krydda av med salt och peppar.
Häll upp i en form och låt stelna i kyl över natten.
Finhacka rödlök och gräslök till garnering.
Blanda löjrom med citronsaft och rapsolja, smaksätt med salt och vitpeppar.
Bryn souvas köttet hastigt i en stekpanna och servera det tillsammans med terrinen.
Tips!
Skippa souvasen om du vill och servera med rökt eller gravad lax eller sik/löjrom.
~
Finns det nåt godare än den klassiska söndagssteken? Jag fattade inte hur lyckligt lottad jag var när jag var liten (bodde hemma) och fick älgstek, hjortstek och renstek om vart annat till söndagsmiddag. Visst åt vi gris och nöt med men inte speciellt ofta. Det är väl så för de flesta som bor i skogen och har jägare i familjen.
~
bilden är lånad från recept.nu
Per Morbergs Älgstek, 4 pers
1 kg älgstek (oxkött går givetvis bra med)
salt och nymalen peppar
smör till stekning
1 st morot
1 st gul lök
0.5 st purjolök
3 dl kalvfond (se tips!)
2 dl rödvin
2 st lagerblad
1 kvist färsk timjan
6 st enbär
5 dl vispgrädde
Gnid in steken med rikligt med salt och peppar.
Bryn den runt om i smör i en tjockbottnad järngryta.
Skala moroten och löken och skär dem i grova bitar.
Skölj purjolöken och skär även den i grova bitar.
Lägg ner alltsammans i grytan och låt det bryna med en stund.
Häll på kalvfonden och vinet och tillsätt kryddorna.
Sänk värmen och lägg på ett lock.
Låt grytan sjuda sakta i 45–60 minuter tills steken blivit mör.
Prova med en sticka. Den ska släppa lätt när man drar upp den.
Vänd och ös steken några gånger under tiden.
Ta upp steken, linda in den i aluminiumfolie eller blött smörpapper och låt den vila i 15 minuter.
Häll grädden i grytan.
Rör om och låt såsen koka ihop en stund.
Smaka av med salt och peppar.
Sila såsen.
Skär upp steken i cirka 5 mm tunna skivor och servera med kokt potatis, syltlök, gelé på svarta vinbär, rönnbär eller portvin (eller någon annan gelé) och pressgurka.
Tips!
Du behöver egentligen inte nån kalvfond i det läget tycker jag.
Sila stekskyn från grytan i en kastrull efter att du tagit upp steken.
Låt koka ihop tills ca hälften är kvar och häll i grädden och tillsätt ca 3 msk svartvinbärsgelé, salt och peppar.
~
Efter en redig stek vill man inte ha så stor efterrätt tycker jag. En av mina bästa efterrätter är köpes SIA´s Hallonsorbet. En kula sorbet och man är så nöjd!
~
bilden är lånad från recept.nu
Fruktsallad med yoghurt % honung, 4-6 pers
1 äpple
1 päron
1 tsk färskpressad citron
1 nypa kanel
1 nypa stjärnanis (valfritt)
ca 3 dl turkisk yoghurt
1 tsk vaniljsocker
1-2 dl flytande honung
0.5-1 dl rostad flagad mandel eller bitar av valnötter
stjärnanis
Skala, kärna ur och skär frukten i kuber.
Blanda med citronsaft, kanel och stjärnanis.
Blanda yoghurt med vaniljsocker.
Varva ingredienserna i vackra glas i följande ordning: honung, yoghurt, frukt och mandel.
Dekorera med stjärnanis och servera direkt.
~
Hoppas ni får en trevlig trettondagshelg!
//Suss