Annons

Nåt annat idag..

Annons

…kändes helt ok ändå att äta. Så skönt att inte bli sådär ”julmatsmätt”.

Gjorde en god lätt pasta som man bara blir sådär härligt mätt av, inte så tung i magen.

~

Räkor

bild lånad från sajbern…

Min Räkpasta med tomatsås 4 pers

400 gram Tagliatelle eller annan bandpasta
1 kg frysta räkor, tinade och skalade
1 gul lök
3 vitlöksklyftor
olivolja
1 burk Mutti tomater, (krossade, körsbärs eller hela skalade..)
väldigt lite honung eller socker
ca ½ msk balsamico vinäger
1 tsk sambal oelek eller1-2 färska röda chili
1 tsk grönsaksfond eller ½ tärning
1 dl vatten
mycket örter (jag tog såna frysta provensalska örter)
ordentligt med salt
svartpeppar från kvarn
ev. en skvätt grädde ca 2 msk (-utesluter du om du vill!)

Skala räkorna under tiden som du kokar pastan al dente.
Skölj pastan i kallt vatten om den hinner bli klar före pastasåsen.
Skiva löken tunt och skala och mosa till vitlöken med kniven. Hacka sen vitlöken grovt.
Fräs båda löksorterna i olivolja i en panna. De ska inte ta färg.
Häll i tomaterna, balsamvinägern, lite honung, sambal och grönsaksfonden.
Låt puttra ihop sig nån minut.
Tillsätt resten av ingredienserna och smaka av med örter och salt och peppar.
Avsluta med en skvätt grädde om du vill.
Tillsätt räkorna och rör ner i såsen.
Tillsätt direkt pastan och rör om.
Ät direkt!

Tips!
Koka alltid pastan i stor kastrull med mycket saltat vatten och koka den al dente. Det gör en stor skillnad för smakupplevelsen. Italienarna har alltså rätt i detta fallet!
Om du låter räkorna koka med i såsen blir de sega. Det tar inte lång stund innan de är dåliga.
Färska örter tillsättes i varm mat på slutet medan torkade örter kan koka med.

//Suss

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons