Saffransbullar.
Lussekatter.
Alla som bakar vill veta hur man gör så de blir saftiga.
Endel säger ägg.
Endel säger Kesella.
Endel säger smör.
Jag säger inga ägg och knåda degen så länge dina armar orkar. Ännu bättre om du har en maskin som gör jobbet åt dig. Jag har äran att ha fått min sambos mormors assistent.
Den är från 30-talet skulle jag gissa och den lever om som bara den, men jösses vad den kan! Den lär leva åtskilliga år till för ni vet ju att förr gjordes saker för att de skulle hålla. Dessutom, som Elna sa till mig så ”är den såå bra för den gör degen på en liter”.
Helt sant. Dagens maskiner klarar oftast bara göra deg på ½ liter degvätska.
De här bullarna gör jag varje jul. Det är kärlek.
~
Saffransbullar med apelsin & mandelmassa 30-40 stycken
0,5 gram saffran (1 påse)
150 gram smör
5 dl mjölk
50 gram jäst för söta degar, vanlig går också bra
1 dl strösocker
1 tsk salt (låter mycket, men det är 1 tesked det ska vara)
2 tsk vaniljsocker
14 dl vetemjöl
Pensling & garnering:
1 ägg, uppvispat
strösocker
flagad mandel
Fyllning:
175 gram mandelmassa
175 gram smör, rumstempererat
2 msk strösocker
1 msk vaniljsocker
1 st apelsin, skalet och 1 msk av saften
Ta fram smöret till fyllningen.
Smält smöret till bulldegen i en kastrull och häll i mjölken.
Tillsätt saffran och värm till 37 grader.
Smula ner jästen i en degbunke eller matberedare.
Häll på vätskan och rör runt så jästen smälter.
Rör i socker, vaniljsocker och salt.
Arbeta in lite mjöl i taget till en smidig deg. Arbeta gärna i maskin minst 5 minuter och om du knådar för hand, så länge du bara orkar gärna en kvart.
Låt degen jäsa under bakduk 30 minuter.
Sätt ugnen på 225 grader.
Riv mandelmassan fint och vispa ihop med smör, socker, vaniljsocker, apelsinskal och apelsinsaft med elvisp.
Dela degen i två bitar och kavla ut till 1/2 cm tjocklek på ett lätt mjölat bakbord.
Bred fyllningen på och rulla ihop.
Skär längderna i 2-3 cm breda bitar och lägg dem i pappersbullformar på plåtar med snittytan uppåt.
Låt jäsa ytterligare 30 minuter under bakduk.
- Pensla bullarna med ägg och strö över pärlsocker och/eller flagad mandel.
Grädda mitt i ugnen i 6-8 minuter.
Låt bullarna svalna på galler under bakduk.
Tips!
Lägg bullar lite luftigt i en gjutjärnspanna och grädda i den (utan papper då alltså). Så har du ett väldigt fint brytbullebröd!
Ett annat tips när det gäller just Lussekatter och inte bullar med fyllning är att låta smöret som ska vara i degen blir rumstempererat istället för att smälta det. Gör degen som vanligt och när du satt i inte fullt allt mjöl, så klickar du i smöret eftersom och låter det arbetas in i degen. Sen i med resten av mjölet.
Då blir det också väldigt saftiga och goda bullar.
Ägg däremot ska du aldrig ha i degen för ägg är uttorkande.
~
//Suss