Annons

Utan ugn?

Annons

Tänkte börja med att påminna om de här två rackarna som är to die for..

Frisk Jordgubbstårta som jag gjorde på midsommar, och även den här som var helt fantastisk: Frusen Fläder- och Jordgubbstårta som jag gjorde till pappas 60-årsfest.

Tårtor kan man ju göra om man kan tänka sig att köpa en färdig botten. Men nu var det kanske mer baka kakor som gällde i förfrågan jag fick om vad man kan baka utan ugn.

En favorit hos många är självklart Chokladbollar. Mitt recept från Glommers hittar du HÄR.

När jag gick på Restaurangskolan så gjorde vi Radiokaka hur ofta som helst. Så mycket att jag faktiskt inte kan äta det än idag. Men det var hur gott som helst, och snabbt gjort!

~

Radiokaka

Foto: Erich Blunk

Radiokaka

1 kaka
2 dl vispgrädde
1 dl mjölk
2 msk honung
300 gram mörk kvalitetschoklad (här tar du den chokladen du gillar, ljus går lika bra)
1 msk smör
100 gram finger Marie eller vanliga Marie kex


Koka upp grädde mjölk och honung.
Ta av kastrullen från värmen och smält ner finhackad choklad. Rör sist i smöret is må klickar.
Klä en avlång brödform med plastfolie och häll ett tunt lager chokladsmet i botten.
Varva kex och smet i formen, det översta lagret ska vara smet. Låt stelna i kylen över natten (eller några timmar)
Ta ut kakan, lossa den från formen och skär den i skivor medan den fortfarande är kall.

Det finns en variant med kokosfett med som smakar ischokladigt, men den här är mycket godare tycker jag, som inte gillar ischoklad 😉

~

Så har vi så klar en till klassiker. Dammsugare, Punschrullar, Filmrullar, Säkringar..

~

Punchrulle

Bilden hämtad från inmagine.com

Dammsugare, 16 st mini

50 gram mjukt smör
5 dl smulor från sockerkaka eller småkakor (ja, man kan gå och köpa om man inte har..)
2 tsk kakao av god kvalitet
Arraksessens eller Punsch efter smak

300 gram grön marsipan
florsocker till utkavling
100 gram mörk kvalitetschoklad
Rör smör och kaksmulor krämigt.

Rör ner kakao.
Tillsätt arrak efter smak.
Dela degen i tre delar, rulla till avlånga rullar och lägg in dem i frysen.
Kavla marsipanen till en cirka 2 millimeters tjocklek. Använd florsocker att ”mjöla” med under kavling om marsipanen kladdar. Skär marsipanen i breda remsor (som är tillräckliga för att kunna rulla in arraksrullarna). Lägg skarvarna omlott och nedåt.
Smält en tredjedel av chokladen i vattenbad och ta av skålen från värmen så fort chokladen har smält.
Hacka resten av chokladen fint och rör ner den så att den smälter. Låt svalna.
Skär rullarna i cirka 5 cm långa bitar och doppa ändarna i choklad.
Förvara dem i kyl.
~

Och en ”ny kaka” från Leila som redan verkar vara väldigt populär hos många. Inte konstigt, den är hur god som helst.
~
Rocky Road
Bild från matforum.nu

Rocky Road, 20 kakor


600 g mörk kvalitetschoklad 70 %
2 påsar dumlekola
2 nävar mini marshmallows
3  dl salta jordnötter
1  dl skalade pistagenötter


Smält chokladen på låg värme i vattenbad (i en skål över kokande vatten).
Blanda samtliga ingredienser.
Fyll smeten i en plåt, cirka 3 cm tjock och låt stelna i kylskåp.
När kakan har stelnat, skär upp den i stänger.

~

Gör dubbel sats direkt.
Du kommer inte ångra dig.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons