Annons

Apropå förändring.

Annons

EU-inträdet för Sverige medförde även återinförandet av de farliga azofärgerna i livsmedel. Det fick åter säljas produkter i Sverige med dessa ämnen som gör oss  sjuka. Allra mest våra barn.

Kemiska tillsatser och smak- & färgämnen som inte behövs egentligen tillsätter producenterna gladeligen i mat, godis, snacks, läsk osv. Jag tycker det är bedrövligt att det är tillåtet, särskilt som man efter otaliga studier bevisat att det faktiskt är skadligt att förtära. Sen om man själv vill tillsätta smaksättare och konstgjorda sötningsmedel i sin mat så är det ju upp till var och en.
Men om man inte vill få i sig eller sina barn de här ämnena får man vara gode intresserad för att lyckas hålla reda på allt när man går och handlar. Det är inte svårt att räkna ut att det är få som kan det.

Men.

Förändring sker, fast hyfsat sakta…
De har nu äntligen beslutat att produkter med azofärgämnen och kinolingult ska märkas bättre på livsmedel. E-numret eller färgens namn måste kompletteras med varningstexten ”Kan ha negativ effekt på barns beteende och koncentration”.
Alltid nåt.

Kravet gäller:

para-orange E 110 (gulorange)
azorubin E122 (rött)
tartrazin E 102 (gult)
allurarött E129 (rött)
nykockin E 124 (rött)
kinolingult E 104 (gult)

Tycker jag är bra. Väntar på fortsättningen..

/Suss

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons