Rabarber är barndomsminnen på hög nivå!
När vi var små så hade den gigantiska rabarberplantan många besök av ivriga barnahänder.
Den var förvisad till ett hörn i vår trädgård på Svedjevägen i Glommersträsk och var hur stor som helst.
Jag kommer ihåg hur vi sprang från köket med kaffekoppen fylld med strösocker i högsta hugg och slet varsin stjälk och började flika en änden.
Jo, för du förstår att flikar man änden så fastnar det mera socker..
Ett frenetiskt sockerdoppande och flikande följde tills vi var nöjda. Det var så gott tyckte alla vi barn!
förra årets första skörd
Rabarberkräm åt vi också ofta på sommaren.
Med kall mjölk och smörgåsar till mellanmål, frukost och ibland faktiskt även lunch och middag. Det var himmelrike och lyx med rabarberkräm trots att vi fick det så ofta!
I söndags gjorde jag rabarberkräm av de nyskördade späda rabarberna jag har på gården. En av mina plantor kommer just från Glommers från den stora mammaplantan.
Jag gjorde den inte klassisk, så som vi åt den då, utan jag satte i lite jordgubbar från Skråmträsk och flädersaft också. Fläder är så fräscht!
Det här receptet skriver jag att det är för 6 pers. Vi var en vuxen och 5 barn som åt och det blev över en hel del, så det är nog till fler än 6 pers.
~
Rabarberkräm med jordgubbar för minst 6
ca 1½ liter rabarber, gärna späda röda
ca 400 gram jordgubbar
0,5 dl flädersaft (I love Eco är bra)
2½ dl strösocker
1,5 dl vatten
3 msk potatismjöl
3/4 dl kallt vatten
När man kokar rabarber, använd inte aluminiumkastrull!
Koka upp 1½ dl vatten och sockret till en sockerlag.
Lägg i övriga ingredienser.
Koka 5-10 minuter tills allt är mosigt. Ta av värmen.
Red med potatismjöl blandat med kallt vatten.
Ge krämen ett uppkok men dra av värmen när du ser första bubblan annars blir krämen seg och klistrig.
~
Ha en skön tisdag!
♥