I skrivande stund är den turnerande matmarknaden i Lidköping och Robert Norrhede, eventansvarig på Geraud Markets som arrangerar den, har just gått undan för byta till långbyxor. Han säger att vädret på resan hittills varit okej men att det regnar den här dagen.
Hur är känslan hittills på turnén?
– Bättre än i fjol. Med konjunkturen och världsläget kändes det som att folk var lite oroliga och ville hålla i pengarna då, men de känns mer avslappnade nu. I år har vi ganska många nya knallar också, säger han.
Den internationella matmarknaden har årligen turnerat runt sedan 2008 och Robert upplever ett härligt bemötande överlag. Ibland har intresset sviktat i enstaka städer och 2023 hoppade man över Skellefteå efter att föregående år blivit för dåligt försäljningsmässigt, men 2024 var marknaden tillbaka liksom Skelleftebornas intresse.
– Ibland tar vi en timeout från vissa städer och det kanske är strategiskt. Skellefteborna uttryckte att de ville ha oss tillbaka och därför kom vi, och det gör vi även i år, säger Robert.
De kulinariska fyndigheternas arom ska fylla centrum den 19-23 augusti igen. Robert berättar att 23 länder finns representerade och att årets turné består av 236 personer jämfört med 218 i fjol.
Har du några nya highlights du vill lyfta?
– Vi har en jamaican med jättegod jerk chicken, med ris och friterat bröd som man får det på Jamaica. En kille från Iran som kör kobideh, ett persiskt spett, och en turk med en sorts bakad potatis som blivit väldigt populär, säger Robert.
Han ger också ett särskilt omnämnande till en sydkorean med corn dogs på antingen kyckling eller mozzarella och en italienare med en mastig parmesan- och pastarätt.
– Där får du osten insmält i pastan. Det är inte den mest hälsosamma rätten kanske men den är väldigt god, skrattar Robert.
– Sedan blir det en massa klassiker också såklart, säger han.





