Lite av dem använde jag i middagen idag och resten är på tork eller i frysen.
Den här laxrätten är grym och den smakar aldrig exakt likadant när man gör den. Du styr själv med vilka örter du använder, men alltid blir den väldigt god!
Du kan till och med förbereda den dagen innan du ska baka den i ugnen, häll inte på grädden förrän just innan bara. Mycket smidigt!
~
Ugnsbakad lax med örttäcke på spenatbädd, 4-5 pers
800 g färsk lax utan skinn och ben (gärna mittbiten)
200 g färsk bladspenat
100 g färsk parmesanost
3 dl vispgrädde (el matlagningsgrädde)
300 g Philadelphiaost (eller light)
salt
peppar
citron
lite vitlök
färska kryddor efter egen smak, (idag blev det både mynta, rosmarin och persilja)
Sätt ugnen på 175 grader.
Ta bort skinn och ben från laxfilén.
Skölj spenaten om den inte redan är det och låt den rinna av.
Lägg spenaten i botten på en ugnsfast form.
Salt och peppra på den.
Hacka färska kryddor och blanda med citron, lite vitlök och örter.
Lägg laxbiten på spenaten.
Täck fisken med Philadelphiaoströran. (den kommer inte att smälta ut)
Riv parmesanost på fisken och häll grädden runt om.
Ställ in formen i varm ugn och baka laxen i cirka 30 minuter.
Kolla försiktigt i mitten på laxen att den är klar innan den tas ut eller kolla att den är ca 55 grader, då är den klar.
Tips!
Laxen var hur god som helst med pressad potatis, men vill du ha den GI-vänlig så servera med en fräsch grönsallad!
Ingen sås behövs till detta, den är perfekt som den är!
Du kan byta ut grädde och Philadelphia mot matlagningsgrädde och Philadelphia light om du vill, men inte med lika gott resultat förstås.
~
♥