Annons
Foto: Pexels

Person sökte vård men avvisades – löpte allvarlig risk • Anmält till Ivo

NYHETER En person löpte risk för allvarlig vårdskada när hen nekades bedömning och diagnostiseringen av hens diabetes blev fördröjd. En lex Maria-anmälan har gjorts.

Annons

Personen hade besvär med onormal trötthet och törst och misstänkte att hen fått diabetes, se hen ringde till hälsocentralen för att få en bedömning, men personen ska inte ha fått någon kontakt. Hen vände sig därför till primärvårdsjouren.

Enligt Region Västerbotten togs personen dock inte in för bedömning utan avvisades, och kontakten med vårdpersonalen dokumenterades inte i dennes journal.

När hen sedan gjorde ett nytt försök med hälsocentralen bokades en tid några dagar senare. Väl där konstaterade man att patienten hade mycket högt blodsocker och att hen skulle skickas till sjukhus, där diabetes fastställdes.

Annons

”På grund av den fördröjda utredningen och den fördröjda behandlingen utsattes hen för risk för allvarlig vårdskada”, uppger regionen i ett pressmeddelande.

Efter att ha utrett händelsen har Region Västerbotten därför anmält det inträffade till Inspektionen för vård omsorg, för granskning enligt lex Maria.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons