Annons
Åsa Sandberg och Kristina Nordmark varit huvudarrangörer i flera år. Efter årets Medeltidsdagar lämnar de dock över arrangörskapet till nya krafter i form av Helena Moen, Sofia Gustavsson och Leif Landén. Foto: Jonas Nilsson

Efter sommarens evenemang: Dags för nya krafter i medeltidsförening

NÖJE Årets upplaga av Medeltidsdagarna i Skellefteå blev en av de mest besökta med runt 9 000 besökare under tre dagar. Inför nästa arrangemang 2026 tar nya krafter inom Reengarda medeltidsförening över stafettpinnen.

Annons

I början av juli anordnades Skellefteå Medeltidsdagar på Kyrkholmen för fjärde gången. Arrangemanget går av stapeln vartannat år i regi av Reengarda medeltidsförening där Åsa Sandberg och Kristina Nordmark varit huvudarrangörer i flera år. Efter årets Medeltidsdagar lämnar de dock över arrangörskapet till nya krafter i form av Helena Moen, Sofia Gustavsson och Leif Landén.

– Kristina och jag har gjort det här fyra gånger nu och känner att det är dags för nya krafter att ta över. Men givetvis kommer vi fortfarande att vara med och hjälpa till, säger Åsa.

Annons
Bild från tidigare års arrangemang. Foto: Ted Logart

Nya inslag

Årets medeltidsdagar bjöd på det mest fullspäckade programmet hittills med nya inslag som Hjältespelet – öns väktare, där besökande barn delades in i lag och löste gåtor för att hitta ett försvunnet drakägg. I år gjorde också de uppskattade tornerspelen comeback efter ett års uppehåll.

– Flera besökare uttryckte uppskattning kring att det fanns så mycket aktiviteter för barnen. Bland annat borgen, ett större tält, där de bland annat kunde pyssla och skapa. Sagan om Bockarna Bruse med gruppen Falsobordone blev också väl mottagen av besökarna, säger Åsa.

Annons
Bild från tidigare års arrangemang. Foto: Hannah Steinwall

Stort intresse

Åsa Sandberg uppskattar besökarantalet under helgen till ungefär 9 000 personer, vilket är det näst högsta under medeltidsdagarnas historia. Och enligt Åsa Sandberg finns ett stort intresse för medeltida historia, hantverk och kulturella uttryck.

– Det går ju lite i vågor som allt annat. Reengarda har i dagsläget 30 medlemmar men under åren har vi ibland varit betydligt färre. Att vi varit med på Nordsken och också håller till på Hubben någon gång i veckan har gjort oss mer synliga.

Artikeln är en del av Megafonen 21/8 – 2024. Läs hela tidningen här »

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons