Annons
Foto: Arkivbild

Skollunchen på gymnasieskolorna dras tillfälligt in – personal flyttas

NYHETER Kommunal har varslat om strejk från den 18 april. Det innebär att gymnasieskolorna i Skellefteå tills vidare inte kommer att servera lunch längre, meddelar kommunen.

Annons

Kommunal har varslat om strejk efter att förhandlingarna med arbetsgivarorganisationerna Sveriges kommuner och regioner (SKR) och Sobona kört fast.

En verksamhet som omfattas är Aromköket, det stora köket på Skellefteå lasarett som lagar mat åt dem på sjukhuset, i hemtjänsten, i dagverksamheterna och på olika vård- och omsorgsboenden, och det ställer till det.

Annons

I ett pressmeddelande uppger Skellefteå kommun att personal måste frigöras från andra kök för att säkerställa att det finns tillräckligt med mat inom vård och omsorg. Det är personal på gymnasieskolorna som tillfälligt omplaceras:

Det gäller Balderskolans skolrestaurang, Anderstorps skolrestaurang, Kanalskolans skolrestaurang, Naturbruksgymnasiets skolrestaurang, och caféerna på gymnasieskolorna. Även personalrestaurangen Brinken i stadshuset stängs tillfälligt. Ett undantag görs för Naturbruksgymnasiets elever samt för elever i anpassad gymnasieskola idag, dessa kommer att serveras lunch som vanligt.

Annons

Man riktar in sig på gymnasieskolan eftersom skollunchen inte är lagstadgad där, till skillnad från lunchen i grundskolan.

Gymnasiets elever kommer idag att avsluta sin skoldag vid lunchtid. Från tisdag och framåt kan eleverna ordna lunchen genom medhavda måltider eller äta utanför skolan. Mer information om detta kommer att läggas ut direkt till berörda elever och vårdnadshavare, fortsätter Skellefteå kommun.

Det har också lagts varsel mot delar av renhållningen och kommunen uppger att mer information om det kommer ifall strejken blir ett faktum.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons