Annons
Håkan och Ulrika Engström siktar på att öppna någonstans kring månadsskiftet april/maj. Foto: Jonas Nilsson

Blåser nytt liv i beprövat koncept – öppnar restaurang: ”Inte så fancy”

MAT Ett ny lunchrestaurang öppnar i den tidigare Morsans-lokalen på Hedensbyn. Ägarna tänker driva den i samma anda som det klassiska lunchstället: "Kan göra något riktigt bra"

Annons

Det börjar ha gått ett tag sedan Morsans på riktigt var ”Morsans”, även om många fortsatt kalla det så. På senare år har lokalen på Hedensbyn först huserat en pizzeria och sedan en orientalisk-inspirerad restaurang.

Men den senare har försatts i konkurs och snart, en bit därifrån, kommer även restaurangen på Kåge såg att läggas ned. Och paret som driver den måsta gå vidare.

– De bygger om i området och behöver ytan. Den 27 mars är sista dagen vi serverar mat där, berättar Håkan och Ulrika Engström.

Det är mestadels sågverkets personal som äter där men inte endast och paret tycker det är synd att restaurangen försvinner, men de själva har fått något att gå vidare till.

Annons
Innanför entrén ligger en matta från den gamla Morsans-tiden fortfarande kvar. Foto: Jonas Nilsson

Blir husmanskost

Det var Contractor, som äger fastigheten på Hedensbyn, som tog kontakt. Ulrika och Håkan tar över hyreskontraktet och har köpt inkråmet som den tidigare restaurangen lämnat efter, för att öppna en ny.

– För alla som känner till begreppet ”Morsans” så blir det någonting åt det hållet. Svensk husmanskost, öppet måndag-fredag mellan tio och två. Det blir inte så fancy men det är det här som vi tror att folk vill ha, säger Håkan.

Det blir inte så fancy men det är det här som vi tror att folk vill ha.

Vad är svensk husmanskost för er?

– Köttbullar med mos, korvstroganoff, raggmunkar med stekt fläsk och löksås, kanske kåldolmar ibland eller stekt strömming, exemplifierar Ulrika.

– Det blir nog ärtsoppa varje torsdag också, men inte som enda rätt då, säger Håkan.

Annons
Håkan och Ulrika tror på förutsättningarna här. Många jobbar i och passerar området dagligen. Foto: Jonas Nilsson

De tänker även ha fika, take away och så småningom catering, men vill komma igång med allting först. Längre fram siktar de också på att anställa någon person.

Sätter sin prägel

Paret tänker öppna någonstans kring månadsskiftet april/maj. Det finns mycket att ordna först, bland annat ska en skiljevägg tas bort i lokalens bakre del, för att ge plats åt mer serveringsyta.

– Då kommer vi upp i 120 sittplatser ungefär. Vi har 70-80 i dag men de räcker ingenstans en fredag. Då är det bättre om några platser står lediga, resonerar Håkan.

För att restaurangen ska kännas som deras kommer de även att måla om.

– Lite omdaning ska det bli. Det blir enklare grepp men vi tänker göra om buffélinjen ganska tydligt för att få ett bättre flöde i restaurangen.

Annons
Paret ska till exempel ta ned den bakre väggen till vänster för att ge plats åt fler sittplatser. Foto: Jonas Nilsson

Beprövat koncept

De tänker driva restaurangen i samma anda som på Morsans. Den kommer alltid att kallas så i folkmun, tänker paret, och väljer ett nytt namn därefter.

– Det nya namnet blir Restaurang Morsans & Farsans. Grejen är att alla kommer att kalla oss “Morsans” ändå, och man ska inte slåss med väderkvarnar. Vi kan inte stjäla exakt samma namn men gör en variant av det, säger Håkan.

Det är mycket jobb förstås men det känns som att det finns en så otroligt stor potential.

De tror på förutsättningarna här, med ett beprövat koncept i ett område där många jobbar och som många passerar dagligen.

– Det här ska bli trevlig och roligt, säger Ulrika och Håkan fortsätter.

– För mig är ordet ”taggad”. Jag är jättetaggad på det här. Det är mycket jobb förstås men det känns som att det finns en så otroligt stor potential. Här kan man göra något riktigt bra.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons