Annons
Ägartrion övertog butiken den 2 januari. De har har välkomnats av stammisarna och ser fram emot att bära en 76-årig tradition vidare. Foto: Jonas Nilsson

Butiksägare vill starta nytt kafé på Älvsbacka: ”Hembakat i lugn miljö”

NYHETER Månaden efter övertagandet av Pauls Blommor känner ägarna att de hittat hem. Maja, Nina och Malin känner sig välkomnade på Älvsbacka och bubblar av idéer. Nu planerar de att starta ett blomsterkafé i lokalerna.

Annons

Pauls Blommor öppnade i Skellefteå för 76 år sedan. Den var Åsa Lundströms förut, hon hade butiken i sex år och det kändes alldeles lagom för henne, så i höstas berättade hon att hon bestämt sig för att sälja.

En skänk från ovan, för systrarna Nina Östlund Viklund och Malin Östlund och hennes dotter Maja Lundström. Av en händelse var konstnären Malin i färd med att öppna sin ateljé i den intilliggande lokalen då, vägg i vägg med Pauls Blommor. De har alla gröna fingrar och systrarna har lång erfarenhet av blomsterhandel i andra affärer.

– Det är som att det var menat. Möjligheten landade mitt framför fötterna på oss och då kunde vi inte säga nej, säger Nina.

Det är som att det var menat.

Butiken blev deras den 2 januari. De höll stängt initialt, inte för att något behövde åtgärdas men trion ville göra butiken till sin. De målade om och i dag skymtar Malins konst i butiken, som på den nya träväggen bakom disken. Även konsten bär blomster som ett genomgående motiv.

– Vi kommer kanske att sätta upp fler träväggar så att vi kan hänga konst enklare. Det är betongväggar bakom och vi vill inte behöva borra hela tiden.

Annons
Maja, Nina och Malin delar samma kreativa ådra och samma uppskattning för det som blommar. När möjligheten att ta över Pauls Blommor föll dem i händerna kunde de inte säga nej. Foto: Jonas Nilsson

De är alla kreativa och när någon får en idé ska den förverkligas “nu”.

– Med träväggarna kan vi också få den här rustika känslan, säger Malin.

Mer personligt nu

Från början hade trion en plan för hur arbetssysslorna skulle delas upp, men den har gått sådär. Malin skulle sköta det administrativa och Nina och Maja resten. Det kanske blir så längre fram, men Malin har svårt att slita sig som det är just nu. För henne gör det ingenting.

– Man måste komma in i allting först och det har varit skönt att ta en paus från målandet, säger hon.

Annons

Ni är inte nya i det här, men hur känns det att driva en blomsterbutik i egen regi?

– Det här är mer personligt. När man jobbar åt större företag och kedjor så blir det en annan grej. Det är så många personliga möten nu, man pratar med kunderna och får en helt annan relation, berättar Nina.

Man pratar med kunderna och får en helt annan relation.

Och stammisarna har fortsatt hitta hit, varav en del minns tiden när grundaren Paul hade butiken.

– Vi har fått jättefin respons. De är bara jätteglada att butiken får finnas kvar, säger Maja.

Tänker starta kafé

Planen för verksamheten härnäst stavas “blomsterkafé”. Ett sommarkafé i mysig miljö, utom- och till viss del inomhus, som de hoppas öppna i maj. Alla tillstånd är inte på plats ännu och köket inte inspekterat, men trion är förhoppningsfull.

– Det blir då ett mindre sortiment, kaffe och kaka, men det ska vara hembakat. I en lugn och njutbar miljö, säger Nina.

Annons
Invändigt är utrymmet begränsat men trion räknar med att rymma någon möbel, som i hörnet här. De erbjuder redan kaffe och det kommer ägarna att fortsätta oavsett säsong. Foto: Jonas Nilsson

De har inte jättemycket utrymme att spela med inne, därav säsongsberoendet, men den som vill stanna och bara ta en kopp kaffe ska kunna göra det även efter sommarsäsongen.

Trion tänker även lansera en webbshop och funderar på att införa prenumerationer från butiken längre fram.

– Vi tycker att det är så trevligt här på Älvsbacka och känner att det är kul att det får hända saker här, säger Malin.

Artikeln är en del av Megafonen 21/2 – 2024. Läs hela tidningen här »

Du kanske också vill läsa:
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons