Annons
  • Förutom en önskan om fler dansställen så är Alva Lundmark inne på att det hänt något under pandemin. ”Det känns som att folk har taggat ner lite och blivit mer bekväma, man går inte ut lika mycket längre”, säger hon. Foto: Jonatan Stålhös
  • Mikael Ståhl tycker att det hade varit kul med fler dansgolv, men tror att bra saker är på gång. ”Rustique är nice och det Stadskällaren har på gång är också väldigt lovande. Jag var på deras Svartkällaren och hade jättekul”, säger han.
  • Max Daneluk är tydlig med vad han tycker om att gå ut i Skellefteå. ”Det är skit. Både öppettider och att det inte finns så mycket. När jag är i städer som Stockholm eller Umeå trivs jag bättre”, säger han.
  • ”Spontant skulle jag säga att det är för lite för ungdomar i Skellefteå”, säger Elénor Lindholm.
  • Hjalmar Boman, Lovisa-Lindberg-Stenmark och Linn Wennberg går tredje året på naturprogrammet. "Det hade varit kul med något nytt klubbställe som var mer inriktat mot yngre", säger Linn Wennberg.
  • ”Jag saknar Verandan. Utbudet idag funkar väl men det hade varit kul med något större”, säger Linn Viklund till vänster, här med Agnes Carlsten till höger.
  • Rustique är nu ett av få ställen i Skelleteå som erbjuder nattklubb. Foto: Jonatan Stålhös
  • Sportbaren Allstar har hållit stängt sedan maj 2019. Många undrar vad som ska hända i lokalen, och när. Vi har pratat med fastighetsägaren William Wu som inte har några kommentarer i nuläget. Foto: Jonas Nilsson
  • På Stadshotellet har den tidigare festvåningen förvandlats till hotellrum, och det finns inga planer på att öppna upp sin nattklubb igen. "Nej, som det ser ut nu finns inga planer på nattklubb", säger Johan Carlsten, hotellchef på Stadshotellet i Skellefteå. Foto: Jonas Nilsson

”Som 18-åring finns inte mycket att göra” – så tycker Skelleftebor om utelivet idag

NÖJE Utbudet av krogar är större än någonsin i Skellefteå. Samtidigt saknar många fler – och större – dansgolv. ”Vi som tog studenten under pandemin har aldrig fått uppleva det”, säger Alva Lundmark, 21.

Annons

Skellefteås uteliv har förändrats och över tid gått mot mer matkultur och mindre festande.

Många som Megafonen pratar menar att de saknar ställen att gå ut och dansa på.

En av dem är butiksbiträdet Alva Lundmark. Hon beskriver sig inte som en partyprisse, men gillar att gå ut med kompisgänget på helgerna.

Annons

– Går vi ut så blir det mest på Rustique, eftersom det inte finns så många alternativ. Men vi försöker att göra lite olika grejer som att hänga hemma hos varandra, spela spel eller se på film. Går man ut ofta blir det lätt lite samma grej och man träffar samma folk, säger hon.

Hon understryker att hon tycker att Rustique är ett bra ställe – det är alternativen som fattas.

Förutom en önskan om fler dansställen så är Alva Lundmark inne på att det hänt något under pandemin. ”Det känns som att folk har taggat ner lite och blivit mer bekväma, man går inte ut lika mycket längre”, säger hon. Foto: Jonatan Stålhös

– Egentligen är det en perfekt tid att starta upp något nytt. Vi som tog studenten under pandemin känner att vi inte hunnit uppleva den sortens uteliv. Så det finns verkligen en målgrupp som är peppade på att gå ut mer, säger hon.

Alva Lundmark skulle gärna se något mer nischat.

– Kanske något med ett särskilt tema. Det vore bra med konkurrens, det skulle nog bidra till utvecklingen, säger hon.

Annons

Några som ännu inte tagit studenten är Hjalmar Boman, Lovisa Lindberg-Stenmark och Linn Wennberg som går tredje året på naturprogrammet. När de går ut hamnar de på O’learys, som har 18-årsgräns.

– Det är lite tråkigt att det bara finns O’learys som 18-åring, säger Lovisa.

– Ja, det är ett litet utbud – men det är ju kul på ”Olles” också, fyller Hjalmar i med.

– Jo, men man vill ju inte gå på Olles VARJE helg, svarar Lovisa.

– Vi är ju inte ute varje helg heller…

Hjalmar Boman, Lovisa-Lindberg-Stenmark och Linn Wennberg menar att det inte finns så mycket för 18-åringar i Skellefteå. ”Det hade varit kul med något nytt klubbställe som var mer inriktat mot yngre”, säger Linn Wennberg. Foto: Jonatan Stålhös

Diskussionen tar fart dem emellan. Hjalmar menar att de befinner sig i något av en ”mellanålder” där det inte finns så många alternativ till att ses ute på lokal, även om det är dyrt för 18-åringar.

– Vi är för gamla för att få gå på fritidsgårdar, men för unga för att komma in på en plats som Rustique. Man kan ju fara och spela fotboll, åka skridskor eller åka skidor i Vitbergsbacken, men då är man bara där med typ 12-åringar. Så då går man på Olles, och det blir ju inte så kul för de i gänget som fyller år i december och fortfarande är 17. Det har ju hänt att man skiljs åt för kvällen då, säger han med ett litet skratt.

Annons

Ute på gågatan stöter vi ihop med Body Shop-profilen Elénor Lindholm.

Hon är inne på samma spår om att det finns för litet utbud för Skellefteås ungdomar. För egen del tycker hon däremot att utbudet bara blir bättre och bättre.

– Det ska bli väldigt spännande med den nya vinbaren som ska öppna här borta. Det känns som att det skulle kunna bli ett sånt ställe man bara slinker in på, träffas och pratar en stund, säger Elénor Lindholm.

”Jag saknar Verandan. Utbudet idag funkar väl men det hade varit kul med något större”, säger Linn Viklund till vänster, här med Agnes Carlsten till höger.

En annan som är av samma åsikt är Jennie Larsson, butiksbiträde på Cervera.

– Jag uppskattar verkligen krogarna i stan. När jag går ut så gillar jag att surra så därför tycker jag att det är jättejättetrevligt med utbudet vi har nu. Men om du frågat mig som 20-åring hade jag velat ha mer klubb, säger Jennie Larsson.

Hennes kollega Linn Viklund säger att hon saknar Verandan.

– Det var bra för att det var stort och nice atmosfär. Man samlade folk på samma ställe. Utbudet idag funkar väl men det hade varit kul med något större, säger hon.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons