Annons
Festivalen pågår mellan den 17-23 oktober. Foto: LisaLove Bäckman

Snart är det dags – 14:e utgåvan av Berättarfestivalen intar Skellefteå

KULTUR Till veckan kommer Berättarfestivalen tillbaka, större än någonsin, med över 180 upplevelser i hela Skellefteå kommun. "Utbudet blir maffigt", säger producent Monica Lindgren.

Annons

Festivalen sträcker sig över hela nästa vecka. I fjol satte arrangörerna rekord i antal upplevelser och nu, när Berättarfestivalen kommer tillbaka för 14:e gången, steppar de upp evenemanget ytterligare en bit.

– Nu kan vi äntligen genomföra Berättarfestivalen fullt ut utan att behöva pandemianpassa och vi har ett rekordstort programutbud, säger Robert Herrala, avdelningschef vid huvudarrangören Nordiskt berättarcentrum, i ett pressmeddelande.

Väldigt brett utbud

För andra året i rad blir Sara kulturhus ett centrum. Många av aktiviteterna anordnas här, framför allt de i Nordiskt berättarcentrums och Västerbottensteaterns program, men inte alla. I festivalens anda ska berättandet färga hela Skellefteå kommun.

Annons

Det ska bland annat gå att höra berättelsen om kvinnorna runt The Beatles i Bureå, författarsamtalet “London Calling” i Jörn och Solja Krapu-Kallios estradpoesi i Varuträsk. Det ska också bli konstutställningar, musik och spontana pop up-program där man minst anar det.

– Hela festivalen bygger på att det ska finnas något för alla åldrar. Vi blandar också inbjudna konstnärer med amatörer och professionella program med lokal “storysharing”. Utbudet blir maffigt och det finns även programpunkter på engelska, säger producent Monica Lindgren.

Bland höjdpunkterna lyfter de också Jesper la Cour Andersen, världsberättare från Köpenhamn, som gästar festivalen tillsammans med Troels Kirk Ejsing. De har omvandlat Englands nationalepos “Beowulf” till en dagsaktuell berättarshow med spänning, humor och närvaro, som spelas för både skolklasser och vuxna.

Annons

Fler av höjdpunkterna

Arrangörerna flaggar också för Frida Selanders urpremiär av “Det börjar i dig”, en stark och personlig berättelse med nyskriven musik, som hon arbetat fram tillsammans med koreografen och regissören Björn Säfsten samt musikproducenten Oskar Sandlund.

Dessutom kommer olympiska skridskostjärnan Nils van der Poel till festivalen, för att berättar om motivation och hur han nått sina drömmars mål.

– Bland 400 förfrågningar valde han att komma till Berättarfestivalen i Skellefteå för att berätta om sina framgångar. Vi blev såklart jätteglada och gör nu arrangemanget i samarbete med både idrottsrörelsen och näringslivet, säger Monica Lindgren.

Annons

Theresa Eriksson, pedagog och projektledare på Nordiskt Berättarcentrum, vill också lyfta fram ”Barnens berättarfestival” som en självklar del av programmet.

– För de något yngre barnen och förskolorna finns ”Sagotältet” och ”Sagor på flera språk”. På närbiblioteken spelas program som ”Fågeln Sara söker en vän” och ”Danssaga”. Och för äldre barn och ungdomar rekommenderas naturligtvis den fartfyllda och bloddrypande berättelsen om ”Beowulf”, tipsar hon.

Berättarfestivalen pågår mellan den 17-23 oktober. Du kan se hela programmet här.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons