Annons
  • Bild av Holmlunds butik på 50-talet. Källa: Bastuträsk Charkuteri
  • Bild från Holmlunds på 50-talet. Källa: Bastuträsk Charkuteri
  • Bild från Holmlunds på 50-talet. Källa: Bastuträsk Charkuteri

Klassiker återskapas i Bastuträsk – en korv med hundraårig historia: ”Betytt så mycket för så många”

MAT De har länge velat återintroducera den, men inte vetat hur. Tack vare hjälp utifrån återskapas nu klassiska Holmlunds korv på Bastuträsk Charkuteri: "Känns fantastiskt roligt"

Annons

I slutet av 1800-talet skapade bonden Jonas Holmlund från Valliden den korv som senare blev ett signum för företaget i Bastuträsk. Initialt för försäljning till hungriga rallare vid bygget av norra Stambanan.

Varumärket skulle leva kvar på orten i cirka 100 år. Homlunds lade ned i mitten på 90-talet och lämnade tomma lokaler bakom sig, men traditionen fick en fortsättning 2009 när ToppChark grundades på samma plats. Ytterligare ett decennium senare blev de Bastuträsk Charkuteri, som nu återskapat den klassiska korven.

– Vi är stolta och glada över att vi lyckats återskapa den falukorv som har betytt så mycket för så många i norra Sverige, säger Johan Bellgran vid Bastuträsk Charkuteri.

Annons

Får ni ofta frågor om den?

– Ja, varje vecka. När den här generationen före -60 kommer in så pratar de fortfarande om Holmlunds och den yngre personalen fattar ingenting. Då skrattar bara de äldre, berättar han muntert.

De har länge velat återintroducera den, men inte vetat hur. Receptet har inte funnits kvar och processen var annorlunda förut. Till deras hjälp kom senioren Bertil Karlsson, som jobbat på Holmlunds en gång i tiden.

– Så han är inne och lär upp alla nu. Det känns fantastiskt roligt, Bertil minns receptet och det är tack vare honom som vi har kunnat göra det här, säger Johan Bellgran.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons