Annons
Foto: Pexels / Region Västerbotten

Hårdare besöksrestriktioner införs för närstående till gravida i länet

NYHETER På onsdagen infördes hårdare besöksrestriktioner på gynmottagningarna, gynavdelningarna, specialistmödravården och mödrahälsovården i länet, för att skydda gravida och deras barn.

Annons

De hårdare besöksrestriktionerna införs på grund av den ökade smittspridningen i samhället. I ett pressutskick förklarar Olov Grankvist, verksamhetschef på Centrum för obstetrik och gynekologi, att de hoppas skydda gravida och deras ofödda barn.

– Gravida räknas till riskgrupperna eftersom färre av dem är vaccinerade, har en ökad risk för svår sjukdom och därmed också risk för att föda sitt barn för tidigt, säger han.

Besök under graviditeten

Vid besök inom mödrahälsovården avråds du som partner eller närstående att följa med i nuläget. Enligt Region Västerbotten kan råden variera mellan enheter, så därför bör du alltid kontrollera vad som gäller på just din mödrahälsovård innan besöket.

Annons

Vid besök i specialistmödravården, samt på rutinultraljud, får partner och närstående inte följa med. Samma sak gäller vid besök på gynmottagningar eller gynavdelningar.

Besök på förlossning och BB

En partner eller närstående får vara med vid förlossningen och på BB, så länge dessa bär munskydd och inte har några symtom som kan tyda på covid-19. Dessa ska även uppvisa ett negativt antigentest, som genomförs när man kommer till förlossningen.

Generella besöksregler i regionen

Detta gäller tills vidare för alla, även dig som är vaccinerad eller som redan haft covid-19:

  • Besökare ska vara symtomfria och inte ha träffat någon med covid-19 under de senaste 14 dagarna.
  • Håll avstånd till andra och ha god handhygien.
  • Använd munskydd i väntrum och i kontakt med vårdpersonal.
  • Träffa endast den du är där för att besöka.
  • Besök helst sjukhuset ensam, om du har behov av stöd får endast en person följa med. Vårdnadshavare till barn får alltid medfölja vid besök.
  • Undvik att vistas i allmänna utrymmen.
  • Använd munskydd.

Källa: Region Västerbotten

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons