Annons
Amanda Persson började dreja för ungefär ett år sedan. Nu har hon startat eget företag för att kunna sälja keramiken hon skapar. Foto: Jonatan Stålhös

Amanda från Skellefteå startade eget företag – säljer egengjord keramik: ”Vill behålla skaparglädjen”

NÄRINGSLIV Drejandet började bara som någonting roligt och kreativt. Efter att beställningarna börjat ticka på har Amanda Persson nu startat eget företag för att kunna sälja sin keramik. "Jag vill att det ska vara fina föremål så att andra vill använda dem", säger hon.

Annons

Några kvällar i veckan hittas 26-åriga Amanda Persson lättast om man letar i källaren hemma hos föräldrarna i Bergsbyn. Nästan undangömt intill värmepannan har hon sin drejskiva, och det är där hennes skapelser tar form.

– När man sitter med leran blir det liksom tyst i huvudet och timmarna susar förbi. Det går inte att tänka på någonting annat för man måste vara så fokuserad, berättar hon.

Helst gör Amanda Persson bruksföremål som koppar, skålar, vaser och ljusstakar. ”Jag vill att det ska vara föremål som man kan använda. Och då ska de vara så fina att folk också vill använda dem, så att de inte bara blir undanstoppade i ett skåp någonstans”, säger hon.
Det var för ungefär ett år sedan som hon för första gången provade att dreja, och fastnade direkt.

– Det var kul på en gång, säger Amanda, och fortsätter:

– Man kan hela tiden lära sig så mycket nytt om olika leror, glasyrer och tekniker. Jag gillar att snöa in på saker och det finns mycket bra videor på Youtube att lära av.

Annons

En tacksam aspekt av att lära sig jobba med lera är att det går att börja om, så länge man inte bränner den. Och till en början var det mycket att göra om och prova på nytt menar hon.

Jag vill att det ska vara föremål som man kan använda. Och då ska de vara så fina att folk också vill använda dem.

Amanda Persson började dreja för ungefär ett år sedan. Nu har hon startat eget företag för att kunna sälja keramiken hon skapar. Foto: Jonatan Stålhös

– En sak jag fick veta är att man ska kunna göra cylindrar. Av dem kan man göra mycket, som skålar och vaser.

– Till en början blev det ofta skålar för de tappade formen, säger hon och skrattar.

Men till slut köpte hon ändå en ugn för att börja kunna bränna sina skapelser. Och det är bruksföremål hon helst gör, som koppar, skålar, vaser och ljusstakar.

– Jag vill att det ska vara föremål som man kan använda. Och då ska de vara så fina att folk också vill använda dem, så att de inte bara blir undanstoppade i ett skåp någonstans.

Annons

Från början var tanken att drejandet skulle vara ett kreativt utlopp vid sidan om arbetet som redovisningskonsult, och någonting hon gör bara för att det är roligt att skapa. Men i takt med att intresset växte fick hon snart en del beställningar från personer som sett vad hon kan göra.

Drejningen gör hon hemma hos föräldrarna i Bergsbyn. Ugnen, som är ganska skrymmande och dessutom sätter lite krav på ventilation, förvaras hos sin kusins företagslokaler i Hedensbyn, och sen följer de färdiga föremålen med hem till lägenheten på Älvsbacka. Foto: Jonatan Stålhös

Den första beställningen var på sex kaffekoppar. Hon ställdes då inför den svåra utmaningen att få till sex jämnstora föremål som skulle matcha varandra.

– Jag är perfektionistiskt lagd och stressade upp mig en del över det, säger Amanda med ett skratt.

– Ett tag tänkte jag att jag skulle behöva höra av mig och säga att det inte blir några koppar alls, men jag tog mig samman och fixade det till slut!

Inför skyltsöndag kraftsamlade Amanda för att ha en del keramik att sälja, och sedan årsskiftet har hon ett eget företag.

– Som redovisningskonsult vill man ju göra rätt för sig, haha! Det är dessutom nyttigt att få se företagandet från den här sidan, annars hjälper jag ju andra.

Vad gäller utvecklingen av företagandet så är det ingenting hon tänker stressa fram. I dagsläget trivs hon väldigt bra med att ha det lite på sidan.

– Kanske väljer jag att gå ner i tid någon gång i framtiden, men det gäller att behålla skaparglädjen också.

Amandas tre tips till dig som vill dreja

Tålamod och tid
Jag tror att alla kan lära sig dreja – bara man lägger ner nog mycket tid och har tålamod.

Repetera
Ett jättetråkigt tips, men om du gör samma sak om och om igen så lär dig att göra det bra.

Gör saker du tycker är fint själv
Alla har olika smak och det går inte att göra något som passar till alla, men om du gör saker som du älskar själv så känner andra att det är hjärta bakom dem i alla fall!

Kolla in Amandas skapelser på Instagram: @a__keramik

Artikeln är en del av Megafonen 27/1 – 2022. Läs hela tidningen här »

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons