Annons
Baserat på pressmeddelande
Förberedelser för patienter med covid-19 på Nus. Foto: Klas Sjöberg / Region Västerbotten

Vaccination av yngre drar igång i Västerbotten – fler vuxna ombeds ta sprutan: ”Går väldigt långsamt”

NYHETER Förra veckan minskade antalet positiva fall av covid-19 i länet. Smittan är fortfarande störst bland ovaccinerade personer samt i åldersgruppen 10–19 år, skriver regionen i ett pressutskick.

Annons

Förra veckan analyserades 5 788 prover och 182 nya fall konstaterades – varav 127 i Umeområdet, 52 i Skellefteområdet, två i södra Lappland och ett hos en person som är skriven utanför länet. Region Västerbotten ser att smittan huvudsakligen sprids i sociala sammanhang, vid fritidsaktiviteter, i skolan, på arbetsplatser samt i familjer.

Smittskyddsläkare Stephan Stenmark uppmanar invånarna att fortsätta tänka klokt.

– Nu när samhället har börjat öppna upp igen är det viktigt att alla som har möjlighet vaccinerar sig och att alla stannar hemma när de är sjuka och testar enligt råden för covid-19. Vi måste fortsätta att vara kloka och visa respekt mot varandra, säger han.

Annons

Vaccination av 12–15-åringar inleds

Smittspridningen finns i alla åldersgrupper, men är som störst bland personer som är 10–19 år. I denna åldersgrupp testade 72 personer positivt under vecka 40. Regionen ser tydligt att spridningen är som störst bland personer som inte är fullvaccinerade.

– Därför är det väldigt glädjande att vaccinationen av 12 till 15-åringar kan inledas på länets skolor under den här veckan, berättar Stephan Stenmark i pressmeddelandet.

Under tidigare delar av vaccinationsprocessen har nya åldersgrupper släppts på efter födelseår. Under den här fasen behöver barnet dock ha fyllt 12 år för att vaccineras.

Annons

– Vi har fått en del frågor om varför det är så här, och det beror på att vaccinet som används är godkänt från 12 års ålder, förklarar smittskyddsläkaren och fortsätter.

– Om man fyller år senare under året och inte har möjlighet att vaccinera sig på sin skola får man vaccinera sig på en hälsocentral efter att man har fyllt år, säger han.

Vaccinationerna inleds nu och det tar några veckor innan alla erbjudits en första dos.

– 16 och 17-åringarna har varit jätteduktiga på att prioritera vaccination. Jag hoppas verkligen att vaccinationsviljan är lika hög bland de yngre och deras vårdnadshavare.

Annons

Regionen: Fler måste vaccinera sig

Vaccinationstäckningen är hög i länet, men Region Västerbotten understryker att den behöver bli högre. Störst andel ovaccinerade är fortfarande i åldersgruppen 18–39 år.

– Just nu går det tyvärr väldigt långsamt framåt bland de som är 18 till 39 år. Fler behöver vaccinera sig för att vi ska kunna hålla nere smittspridningen. Det är även viktigt att komma ihåg att de som är 18 år eller äldre och som inte är fullvaccinerade fortfarande bör hålla avstånd till andra människor och undvika nära kontakter med personer som riskerar att bli allvarligt sjuka i covid-19, berättar Stephan Stenmark.

Denna artikel är baserad på ett pressmeddelande från Region Västerbotten
Artikeln kan ha justerats av Megafonens redaktion, men texten härstammar från ovan nämnda företag/organisation. Har du också ett pressmeddelande på gång? Skicka det gärna till oss på redaktion@megafonen.nu

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons