Annons
Ludvig Dahlgren, affärs- och utvecklingschef på Byggbetong. Foto: Pressbild

Familjeföretag klimatanpassar sin produktion med ny typ av betong

NÄRINGSLIV Skellefteföretaget Byggbetong John Dahlgren AB – med fem fabriker i Västerbotten – slår ett slag för klimatet med en ny och mer hållbar typ av betong: "En av vår tids viktigaste frågor"

Annons

Familjeföretaget satsar nu på mer hållbar betonganvändning. Med Grön Byggbetong, en ny betongtyp, vill de göra skillnad för klimatet utan att tumma på kvalitetskraven.

– Byggbranschen står inför stora utmaningar för att kunna sänka sin klimatpåverkan, säger Ludvig Dahlgren, affärs- och utvecklingschef på Byggbetong, i ett pressutskick.

I en vanlig betongsammansättning så står cementet för av stora delar av betongens klimatpåverkan. I den nya ersätts delar av cementen med ett alternativt bindemedel: slagg, en biprodukt från ståltillverkning. Så ökar även återanvändningen av material.

Annons

Klimatpåverkan hos den nya betongen är uppemot 50 procent lägre, enligt företaget. I förlängning ges byggentreprenörerna därmed möjlighet till mer hållbart byggande.

– Klimatfrågan är en av vår tids viktigaste frågor och vi strävar därför mot att minska vår miljöpåverkan i alla delar av vår verksamhet, berättar Ludvig Dahlgren i utskicket.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons