Annons
Foto: Arkivbild

Senaste utvecklingen i Skellefteå – sommareffekt på marknaden men bostadspriserna fortsätter att öka

BOSTAD Den senaste tiden har antalet sålda bostadsrätter och villor minskat i Skellefteå kommun, men priserna fortsätter öka.

Annons

I dag kom Svensk Mäklarstatistik med färsk data om bostadsmarknadens utveckling.

Sett över tre månader har 147 bostadsrätter sålts i Skellefteå kommun, vilket är 20 färre jämfört med senaste tremånadersperioden. Mäklarsamfundet märker också att sommaren haft en lugnande effekt på marknaden, men priserna fortsätter att stiga.

Här i Skellefteå har bostadsrättspriserna stigit med 3,1 procent under denna period. Jämförbara siffror i Västerbotten och riket är 5,8 procent och 0,7 procent respektive.

Annons

Nu har det även sålts färre villor i kommunen, 97 under denna tremånadersperiod jämfört med 113 under förra, men priserna har gått upp. I Skellefteå har villapriserna stigit med 8,4 procent, att jämföra med 7,6 procent i länet och 2,4 procent i Sverige.

Långsiktiga utvecklingen

På årsbasis sticker prisutvecklingen ut i Skellefteå, både jämfört med Västerbotten som helhet och inte minst riket. Sett över tolv månader har bostadsrättspriserna nu stigit med 34,9 procent i kommunen, 14,9 procent i länet och 9,8 procent i Sverige.

Samtidigt har villapriserna stigit med 26,5 procent i kommunen, 19,9 procent i länet och 16,3 procent i riket under denna period. Allt detta enligt Svensk Mäklarstatistik.

Bostadsrättsprisernas utveckling i Skellefteå kommun sedan september 2020. Källa: Svensk Mäklarstatistik
Villaprisernas utveckling i Skellefteå kommun sedan september 2020. Källa: Svensk Mäklarstatistik

Fakta: Sättet att föra statistik

Svensk Mäklarstatistik mäter utifrån glidande medelvärden, en metod för att skapa en serie av medelvärden från en given mängd av värden. Det har en stabiliserande effekt, då bland annat säsongsvariationer och tillfälliga avvikelser räknas bort. Statistiken blir mer rättvisande över tid.

Källa: Svensk Mäklarstatistik

Du kanske också vill läsa:
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons