Annons
Baserat på pressmeddelande
Foto: Pixabay / Arkivbild

Kraftig covid-ökning i Skellefteå – elever ska vaccineras på studietid: ”Avsatt dagar från 15 september”

NYHETER Ännu en gång ökar covid-smittan i länet. 215 personer testades positivt för viruset förra veckan. Det är en kraftig ökning i Skellefteområdet men även i Umeområdet, tillkännager regionen.

Annons

Pandemin är inte över, konstaterar nu Region Västerbotten i ett pressmeddelande.

– Jag vill ge ytterligare en uppmaning till alla som är 16 år och äldre att vaccinera sig och även påminna om vikten att ta dos två. En dos räcker inte. Det finns gott om tider att boka i hela länet, inleder smittskyddsläkaren Stephan Stenmark och fortsätter.

– Nu har vi vaccinerat över 80 procent i samtliga åldersgrupper med en första dos. Målet är att komma upp över 90 procent i alla åldersgrupper och dit har vi redan nått i alla åldersgrupper från 40 år. Lägst täckning har vi hos personer mellan 18 och 29.

Smittläget i länet vecka 36

Sammanlagt analyserades 8 969 prover förra veckan och 2, 4 procent var positiva. Det är fortsatt flest fall i åldersgruppen 10 till 19 år och smittan sker huvudsakligen i sociala sammanhang, vid fritidsaktiviteter, i skolan samt inom familjer och hushåll.

Annons

Region Västerbotten ser en kraftig ökning i Skellefteomådet, som stod för 123 av de sammanlagt 215 positiva fallen. I Umeå testades 86 personer positivt och 3 personer i södra Lappland, tillsammans med 3 personer som är folkbokförda utanför länet.

– Vi ser också att smittan sprids mest i yngre åldrar. Tidigare var spridningen störst bland personer mellan 19 och 39 år men nu har vi två veckor på rad sett att smittan är som störst bland tonåringar och de mellan 10 och 19 år, säger Stephan Stenmark.

Det är fortfarande viktigt att följa rekommendationerna och att testa sig vid symtom.

Annons

Nya satsningen i Skellefteå

Med start den 15 september kommer Skellefteå kommun i samarbete med regionen att erbjuda vaccination till elever på gymnasieskolor, både kommunala och privata.

Vaccinationen kommer att ske under skoltid på Anderstorg, förklarar regionen, och utföras av personal från hälsocentralerna. Bussar kommer också att köras mellan skolor och vaccinationsmottagningen för elever som inte har egna transportmedel.

– Vaccinationen utförs i samarbete mellan regionen och Skellefteå kommun för att öka vaccinationstäckningen. Vi har avsatt dagar från den 15 september till slutet av månaden för att kunna erbjuda så många intresserade vaccination som möjligt. Förutom gymnasieskolorna kommer även studenter från SFI och Vux att erbjudas vaccination, säger Peter Bergman, verksamhetschef för närsjukvården i Skellefteå.

Annons

Att öka vaccinationstäckningen hos yngre är av största vikt för att minska smittan.

– Att kunna samverka och erbjuda det här alternativet för våra unga i kommunen känns fantastiskt, det är ett fint samarbete som gjorts och nu hoppas vi att så många som möjligt tar chansen och kommer och vaccinerar sig, fortsätter Peter Bergman.

Denna artikel är baserad på ett pressmeddelande från Region Västerbotten
Artikeln kan ha justerats av Megafonens redaktion, men texten härstammar från ovan nämnda företag/organisation. Har du också ett pressmeddelande på gång? Skicka det gärna till oss på redaktion@megafonen.nu

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons