Annons

Glass-å-hoj Skellefteå! I sommar kommer 16-årige Albin och sprider glädje: ”Ska finnas något för alla”

NYHETER Med sin eldrivna glasscykel ska 16-årige Albin Fältman ut på Skellefteås gator, sprida glädje och servera ekologisk glass i stora lass. "Det blir väldigt skoj att möta folk utomhus", säger han.

Annons

Företagsamme Albin Fältman bor på Morön och går snart ut nian. Han spelar piano, är mycket musikintresserad, och tränar en hel del Taekwondo. Albin har till och med tävlat för Sverige. Snart ska han sjösätta den nya sommarsatsningen ”Glass-å-hoj”.

– Det känns väldigt spännande, och lite nervöst kanske. Den här helgen ska jag mest provköra, sedan tänker jag köra igång nästa helg om vädret tillåter det, berättar han.

Idén föddes under förra sommaren. Albin berättar att han velat göra någonting eget, på grund av friheten som det ger, och familjen hittade till slut den säregna cykeln. Den är importerad från Polen och specifikt tillverkad för glassförsäljning, säger han.

– Den har inbyggd frys, inbyggt vattensystem och sådär. Det är all inclusive, deluxe.

Annons

Albin beskriver den också som en ”bjässe”. Helt tom på innehåll väger elcykeln cirka 200 kilo – och det finns utrymme för 70 liter av den ekologiska glass som serveras.

– Från början tittade vi på en leverantör av helt vegansk glass, men det blev inte så. Det blir ekologisk glass och några veganska alternativ. Det ska finnas något för alla. Allt jag serverar är också ätbart, även skedarna, så det blir inget skräp, säger Albin.

Det är det ena; allting med Glass-å-hoj ska vara miljövänligt och ekologiskt. Ett annat ledord är ”glädje”, för Albin vill sprida glädje i Skellefteå, utomhus och corona-säkert.

Annons

Har du även någon sorts signal när du kommer?

– Jaja, det är ”Happy” med Pharrell Williams, berättar han och visar en vit högtalare.

Han hoppas att Glass-å-hoj blir uppskattat. I så fall kanske fler cyklar kan tas in inför nästa sommar, de skulle exempelvis kunna erbjuda andra ungdomar sommarjobb.

– Och när jag känner att jag har kört färdigt så kan lillbrorsan ta över, säger Albin.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons