Annons
Hans Flink, affärsutvecklingschef vid Svensk Mäklarstatistik. Foto: Pexels / Pressbild

Rekordmånga bostäder sålda i Sverige – priserna i Skellefteå fortsätter öka

BOSTAD I dag presenterar Svensk Mäklarstatistik färska siffror, som visar en fortsatt stark prisutveckling på bostadsmarknaden.

Annons

Prisutvecklingen på bostadsmarknaden i Skellefteå kommun fortsätter uppåt, än mer markant än i länet och riket som helhet. På årsbasis har villapriserna i kommunen nu stigit med 22,6 procent. I länet och riket är motsvarande siffror 15,2 och 16,5 procent.

På tre månader har priserna stigit med 3,0 procent i Skellefteå kommun, 1,2 procent i Västerbotten och 5,2 procent i riket. Under den tiden har 82 villor sålts i kommunen, till ett medelpris av 2 585 000 kronor och ett kvadratmeter-snittpris på 21 104 kronor.

Annons

Sedan till bostadsrättspriserna. På tolv månader har de priserna stigit med hela 22,7 procent i kommunen, att jämföra med 15,5 procent i länet och 8,4 procent i Sverige.

På tre månader har priserna stigit med 8,8 procent i kommunen, 8,6 procent i länet och 3,7 procent i riket. Under den perioden har 138 bostadsrätter sålts här, till ett medelpris av 1 583 000 kronor och ett snittpris per kvadratmeter på 23 849 kronor.

Villaprisernas utveckling i Skellefteå kommun sedan april 2020. Källa: Svensk Mäklarstatistik
Bostadsrättsprisernas utveckling i Skellefteå kommun sedan april 2020. Källa: Svensk Mäklarstatistik

Rekordförsäljning i Sverige

Hittills i år har rekordmånga bostäder sålts i landet, enligt Svensk Mäklarstatistik. Bara i mars såldes 12 900 bostadsrätter – över 30 procent fler än samma månad förra året.

– Samma jämförelse för villor visar +15 procent. Sammanlagt under första kvartalet såldes det närmare 33 000 bostadsrätter (+14 procent mot 2020) och nästan 12 000 villor (+5 procent), berättar affärsutvecklingschef Hans Flink i ett pressmeddelande.

Fakta: Sättet att föra statistik

Svensk Mäklarstatistik mäter utifrån glidande medelvärden, en metod för att skapa en serie av medelvärden från en given mängd av värden. Det har en stabiliserande effekt, då bland annat säsongsvariationer och tillfälliga avvikelser räknas bort. Statistiken blir mer rättvisande över tid.

Källa: Svensk Mäklarstatistik

Du kanske också vill läsa:
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons