Annons
Kristina Edström. Pressbild: Johan Wahlgren

Skellefteå Kraft stöttar forskning om batterier med kvarts miljon: ”Aldrig varit så aktuell som nu”

NYHETER Skellefteå Kraft ger en donation på 250 000 kronor för att stötta forskning om framtidens laddningsbara batterier.

Annons

Skellefteå Kraft påpekar att batterier spelar en nyckelroll i omställningen till ett 100 procent förnybart samhälle. Därför skänker de 250 000 kronor till Kristina Edström, en av världens främsta batteriforskare, och hennes team vid Uppsala universitet.

– Batteriforskningen har aldrig tidigare varit så aktuell som nu. Jag har varit med så länge att det en gång i tiden ansågs ökentråkigt och man var nästan uträknad. Men nu är det nästan det sexigaste man kan göra, säger hon i ett pressmeddelande.

– Vi jobbar på att ta fram nästa generations batterier. Vi tittar på olika lösningar när det gäller olika material och nya komponenter, men även säkerhetsfrågor, något som till exempel Northvolt tycker är väldigt viktigt, förklarar forskaren Kristina Edström.

Annons

Donationen ska göra det möjligt för forskningsteamet att ta nästa steg i sitt arbete. Ann-Christine Schmidt är ansvarig för forskning och utveckling vid Skellefteå Kraft.

– Från Skellefteå Kraft kan vi, med det nätverk vi bygger upp, bidra med såväl stor kompetens som den gröna energi som möjliggör en 100 procent förnybar lösning.

– Vi ser också att vårt samarbete med denna forskargrupp kan bidra till att utveckla en batterikompetens i Skellefteå till nytta för samhället i stort, fortsätter hon.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons