Annons
Baserat på pressmeddelande
Foto: Pixabay

Försiktigt med nyföretagande – expert oroad: ”Behövs för att klara sysselsättning och välfärd”

NÄRINGSLIV I fjol startades rekordmånga företag i Sverige. 2021 börjar svagare med 11 procent färre nya företag i Västerbotten jämfört med januari 2020, skriver Visma i ett pressmeddelande.

Annons

Visma har sammanställt statistik från Bolagsverket. Boo Gunnarson, företagarexpert på Visma Spcs, tycker att det är oroande att färre västerbottningar startar företag nu.

– Eftersom fyra av fem jobb skapas i små och medelstora företag behöver Sverige fler företag för att klara sysselsättning och välfärd i framtiden, förklarar han.

Under årets första månad startades 117 nya företag i Västerbotten – en nedgång på 11 procent jämfört med januari 2020, då 131 företag föddes. Trots pandemin blev 2020 ett rekordår för landet som helhet med totalt 73 500 nyregistrerade företag.

Så många nya företag har aldrig registrerats under ett enskilt år, enligt Bolagsverket.

Annons

Även färre nya aktiebolag

Nyföretagandet minskar i nästan alla län, utom i Uppsala län och Östergötland där det ökar marginellt. Det startades 96 nya aktiebolag i Västerbotten i januari, jämfört med 110 stycken i januari 2020. Även det en minskning alltså, nu med 13 procent.

– Den som startar aktiebolag tenderar att satsa mer seriöst och långsiktigt på sitt företagande. Efter rekordåret 2020 måste både länets och landets politiker nu ge fler människor förutsättningar att starta företag som kan växa sig livskraftiga, anser Boo.

Halvering av tidigare krav

Januari i fjol var den första månad när det gick att registrera aktiebolag med bara 25 000 kronor i aktiekapital. Det är en halvering av det tidigare kravet och åtföljdes av en uppgång i antalet nya aktiebolag. Samtidigt ligger rikssiffrorna för januari 2021 trots det under den nivå som nåddes i januari 2019, när det gamla kravet gällde.

Annons

I Sverige finns i dag omkring en miljon företag registrerade hos Bolagsverket, varav merparten är små bolag med upp till nio anställda. En färsk Sifoundersökning visar samtidigt att så många som var tredje svensk drömmer om att ha ett eget företag.

Denna artikel är baserad på ett pressmeddelande från Visma
Artikeln kan ha justerats av Megafonens redaktion, men texten härstammar från ovan nämnda företag/organisation. Har du också ett pressmeddelande på gång? Skicka det gärna till oss på redaktion@megafonen.nu

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons