Annons
Helen Brännström. Foto: Pressbild / Pexels

Skelleftebo kan vinna fint pris för sitt arbete med barn och unga – 50 000 kronor i potten

NYHETER För sitt arbete med barn och unga inom socialtjänsten kan Helen Brännström i Skellefteå vinna Childhoodpriset 2020.

Annons

Stiftelsen World Childhood Foundation delar ut priset till personer som genom sitt engagemang och sin kompetens verkligen gör skillnad för barn. Årets pris tilldelas någon inom socialtjänsten, där bemötandet som barnen får kan vara avgörande.

– Socialtjänsten hamnar ofta i blickfånget när barn far illa. En rad uppmärksammade fall den senaste tiden har tydliggjort det, säger stiftelsens generalsekreterare Paula Guillet de Monthoux, ordförande i Childhoodprisets jury, i ett pressmeddelande.

– Därför är det viktigt att lyfta yrkeskåren och genom våra finalister visa på modet och engagemanget för barn som finns på väldigt många håll, men inte alltid syns.

Annons

Helen Brännström är en av tre finalister, tillsammans med Marit Gustafsson från Avesta och Jenny Selenius från Stockholm. Urvalet har skett utifrån kriterier som bygger på vad barn och unga själva tycker är viktigt i mötet med socialtjänsten:

Delaktighet – den nominerade tar barnet på allvar och för fram barnets röst.

Tillit – den nominerade förmår skapa en trygg, tillitsfull relation till barnet.

Mod – den nominerade står upp för barnet och gör konkret skillnad i barnets liv.

Det ”lilla extra” – den nominerade visar särskilt engagemang för barnet i sitt arbete.

Annons

Priset är förenat med en prissumma på 50 000 kronor, som ska användas till något som gör pristagaren ännu bättre i sin yrkesroll. Vinnaren ska tillkännages den 21 december, men den fysiska prisutdelningen skjuts framåt på grund av pandemin.

Motiveringen för Helen Brännström

”Helen är en engagerad eldsjäl som länge arbetat med barn och unga inom Skellefteås socialtjänst. Hon är en pionjär i arbetet med hemmasittare, barn som av olika anledningar inte går i skolan. Helen har kämpat för att bryta stuprören mellan skola, socialtjänst och barnpsykiatri samt initierat Skellefteås Närvaroteam som i dag är en fast verksamhet i kommunen. Hennes insats ger ringar på vattnet: när kunskap saknats ser Helen till att skaffa fram den och sprida till andra. Tack vare Helen får barn och föräldrar i en svår livssituation hjälp att sätta ord på problematiken, se lösningar och i slutändan få ett bättre liv.”

Källa: World Childhood Foundation

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons