Annons
Per-Arne Sandegren, analyschef på Svensk mäklarstatistik. Foto: Pressbild

Prisutveckling för bostäder: Skellefteå sticker ut – både i länet och i Sverige som helhet

BOSTAD I dag levererade Svensk Mäklarstatistik färsk data för prisutvecklingen på bostadsmarknaden i Sverige och Skellefteå.

Annons

Under november månad steg priserna på bostadsrätter i Sverige med 0,8 procent, medan priserna på villor stod stilla. Hittills i år har priserna på bostadsrätter i landet stigit med 7 procent och villor med 11 procent, enligt Svensk Mäklarstatistik.

– Antal sålda bostäder fortsätter att vara högt. Under november såldes nästan 11 000 bostadsrätter vilket är 6 procent fler än samma månad förra året. Antal sålda villor var 3 400 vilket är 9 procent fler än förra året, säger analyschef Per-Arne Sandegren.

Under årets första elva månader har nästan 150 000 permanentbostäder sålts totalt.

– Vilket är 5 procent fler än motsvarande månader förra året, berättar analyschefen.

Annons

Lägenhetspriser i kommunen

På tre månader har priserna på bostadsrätter stigit med 4,3 procent i Sverige, men i Skellefteå kommun syns helt andra siffror. Här är motsvarande siffra 15,3 procent.

Under denna tremånadersperiod har 180 bostadsrätter sålts i kommunen, till ett medelpris av 1 384 000 kronor och ett snittpris per kvadratmeter på 20 747 kronor.

På årsbasis har priserna på bostadsrätter nu stigit med 20,5 procent i kommunen.

Prisutvecklingen för bostadsrätter i Skellefteå kommun. Foto: Svensk Mäklarstatistik

Villapriser i kommunen

Under samma tremånadersperiod har priserna på villor stigit med 2,7 procent i Sverige som helhet. I Skellefteå kommun har villapriserna stigit med 5,9 procent.

Enligt Svensk Mäklarstatistik har 137 villor har sålts här under den perioden, till ett medelpris av 2 239 000 kronor och ett snittpris per kvadratmeter på 18 547 kronor.

Annons

På årsbasis har priserna på villor nu stigit med 16,2 procent i Skellefteå kommun.

Prisutvecklingen för villor i Skellefteå kommun. Foto: Svensk Mäklarstatistik

I förhållande till övriga länet

Priserna går starkare uppåt i Skellefteå kommun än i Västerbotten som helhet. Sett över tre månader har villapriserna i kommunen stigit 2,3 procent mer än länssnittet.

Den största skillnaden syns på bostadsrättspriserna. I kommunen har de alltså stigit med 15,3 procent, men i länet som helhet har priserna sjunkit med 1,6 procent.

Fakta: Sättet att föra statistik

Svensk Mäklarstatistik mäter utifrån glidande medelvärden, en metod för att skapa en serie av medelvärden från en given mängd av värden. Det har en stabiliserande effekt, då bland annat säsongsvariationer och tillfälliga avvikelser räknas bort. Statistiken blir mer rättvisande över tid.

Källa: Svensk Mäklarstatistik

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons