Annons
Baserat på pressmeddelande
Pressbild: Nordsken

4,5 miljoner satsas på Nordsken – som ska flyttas från arenan: ”Vi har fått ett stort förtroende”

NYHETER Kommunstyrelsen har beviljat den ideella föreningen Nordskens vänner ett årligt återkommande bidrag på 1,5 miljoner kronor för arrangemanget av Nordsken under åren 2021-2023 – och nu planeras stora förändringar. Det tillkännager arrangörerna.

Annons

Efter att tvingats ställa in årets Nordsken ska norra Skandinaviens största event för populärkultur komma tillbaka med full kraft och stora förändringar. Det tionde eventet i ordningen planerar nämligen att flytta, både vad gäller datum och plats.

För att minska risken för att pandemin återigen ska sätta käppar i hjulen kommer eventet att förläggas till Läslovet hösten 2021, någon gång mellan 30 oktober och 7 november (exakta datum är ännu inte klara ännu). Det flyttas även ned till centrum.

Att förlägga Nordsken i centrum gör att Nordsken kan arrangeras oberoende av idrottsaktiviteter på Skellefteå Kraft Arena – och samtidigt nyttja det nybyggda Sara kulturhus. Något som arrangörsgruppen hoppas kunna ge ett ordentligt lyft för både eventet och Skellefteås stadskärna, samt bidra till att ännu fler upptäcker Nordsken.

– Det känns fantastiskt att inleda detta samarbete med Nordsken och på så sätt få visa upp Skellefteås nya kulturhus på det sätt det är tänkt att fungera, fyllt till bredden med kultur och kreativitet säger Maria Ekberg Brännström, vd för Sara kulturhus.

Annons

Bättre möjlighet till samarbete

Planerna är att Nordsken ska ta över ett antal av stadens centrala platser. På så sätt kan eventet färga in stora delar av centrum med kreativitet och glädje. Detta öppnar även för ett fördjupat samarbete med stadskärnans restauranger, hotell och butiker.

Nils Lundgren, ordförande för Nordskens vänner, är glad att kunna komma igång.

– Vi har fått ett stort förtroende från Skellefteå kommun och kommer göra allt vi kan för att Nordsken ska få så stort genomslag som möjligt. Det kommer vara ett rejält arbete att omarbeta Nordsken för att passa mot kulturhuset och stadskärnan så det är skönt att vi redan nu kan komma igång med planering och rekrytering, säger han.

Vill stärka värdet för näringslivet

Nordsken kommer även fortsättningsvis ha ett stort fokus på populärkultur inom spel, film, litteratur och konst med inriktning mot fantasi och fantastiska världar.

Annons

För att stärka värdet för näringslivet i allmänhet och Arctic Game Lab i synnerhet kompletteras även eventet med branschkonferenserna Arctic Game Conference och Fantastic Conference. Arrangörerna skriver att dessa lockar till sig världsartister samt tunga internationella företrädare från spelindustrin och de kreativa näringarna.

Alla som är intresserad av att engagera sig, tillföra innehåll, ställa ut eller på annat sätt samarbeta kan registrera sig inför en digital informationsträff den 13 januari.

Denna artikel är baserad på ett pressmeddelande från Skellefteå Science City
Artikeln kan ha justerats av Megafonens redaktion, men texten härstammar från ovan nämnda företag/organisation. Har du också ett pressmeddelande på gång? Skicka det gärna till oss på redaktion@megafonen.nu

Du kanske också vill läsa:
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons