Annons
Ica Kvantum vid 13-tiden på onsdagen.

Strejkvarslet: Ica-handlaren orolig för kaos om butiken tvingas stänga – ”I corona-tider helt otänkbart”

NYHETER Fackförbundet Handels har varslat om strejk från och med nästa fredag. Det omfattar cirka 5 000 anställda på 24 företag i Sverige – varav ett är Ica Kvantum i Skellefteå. "Jag blev väldigt överraskad och fundersam", berättar handlaren Peter Jonsson.

Annons

Enligt facket Handels är orsaken bakom varslet att arbetsgivarorganisationen Svensk Handel inte vill höja lönerna inom handelsbranschen i nivå med andra branscher. Fackförbundet anser inte heller att de fått gehör för krav på tryggare anställningar.

Enligt Handels ska strejken utlysas den 13 november, om parterna inte kommer överens om nytt avtal för anställda i privata butiker, lager och e-handel innan dess.

Svensk Handel har kallat varslet orättfärdigt och oansvarigt mitt i en allvarlig kris.

– Dessutom är nivån på märket bekymmersamt hög. Många handelsföretag kommer att ha extremt svårt att bära dessa kostnadsökningar i den kris som handeln befinner sig i, berättar Svensk Handels vd Karin Johansson i ett pressmeddelande.

Annons

Oroar sig för trängsel

Även Ica-handlaren Peter Jonsson blir fundersam av att strejkvarslet kommer nu. Han är också överraskad att Kvantum-butiken är ett av de 24 utpekade företagen.

– Lite svårt att förstå att en butik med så bra relation med sin personal blir uttagen. Jag vill inte lägga skuld på någon av parterna, jag är inte insatt i detaljerna ännu.

Han oroar sig för konsekvenserna om de tvingas stänga och alla kunder behöver handla någon annanstans. Cirka 5 500 personer besöker Kvantum varje dag. Dessutom utgör personer i riskgrupp en stor andel av butikens onlinekunder.

Annons

Peter minns vad som hände i samband med branden på Degermyran förra året.

– Maxi fick hålla stängt och den dagen blev det fullständigt kaos hos oss, som inte var roligt och i corona-tider helt otänkbart. Det var bara en dag som tur var, säger han.

– Jag försöker hålla mig positiv, men om de inte kommit överens i förhandlingarna innan torsdag nästa vecka så kommer jag att bli väldigt nervös, avslutar Peter.

Du kanske också vill läsa:
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons