Annons
  • En tidigare skiss av hur Skellefteås nya resecentrum kan komma att se ut. Skiss: Nils Arvidsson
  • En tidigare skiss av hur Skellefteås nya resecentrum kan komma att se ut. Skiss: Nils Arvidsson

Elever inkluderas i arbetet med Skellefteås nya resecentrum: ”De som är framtidens resenärer”

NYHETER Elever vid Bureskolan och Baldergymnasiet ska tycka till om Skellefteås nya resecentrum, som planeras parallellt med Norrbotniabanan. De ska presentera sina förslag den 1 december.

Annons

På Exploratoriet finns en utställning om banan, som har skapats i samarbete med Norrbotniabanegruppen. Ideella krafter har bidragit i skapandet av modelljärnvägen som utgör huvuddelen av utställningen – men den är inte helt komplett ännu.

Ett visst resecentrum saknas i modellen och det är här eleverna kommer in i bilden. Yvonne Nyman, kommunens projektledare för arbetet med Skellefteå resecentrum, tycker att det känns viktigt och roligt att inkludera eleverna tidigt i planeringen.

– Det är ju de som är framtidens resenärer på Norrbotniabanan. Elevernas idéer kommer vi ta med oss i vår fortsatta planering, säger hon i ett pressmeddelande.

Annons

Klass 9A och 9B på Bureskolan samt Teknikprogrammet (inriktning samhällsbyggande och miljö) på Baldergymnasiet var med på ett uppstartsmöte om det här tidigare i höst. Där fick eleverna träffa representanter från Skanska och Skellefteå kommun.

Både byggnaden och dess omgivning ska utformas med hållbarhet i fokus.

– Det gäller att eleverna tänker genom allt från materialval och utformning till energi. Att även tänka på drift och underhåll av byggnaden redan i tidigt skede är viktigt för att få till helheten, säger Skanskas projektchef David Nordberg i pressmeddelandet.

Annons

Eleverna ska presentera sina förslag via Teams den 1 december. Då kommer de att få feedback utifrån kriterierna helhetsgrepp, hållbarhet, byggbarhet och presentation.

Du kanske också vill läsa:
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons