Annons
Matematik Matte

Elever i Skellefteå tar både guld och silver i Matte-SM: ”Vill gratulera till en fantastisk insats”

NYHETER 33 ungdomar från gymnasieskolor i landet tävlade i problemlösning under helgens matte-SM. Resultaten har släppts – och elever i Skellefteå kniper både första- och andraplatsen.

Annons

Matte-SM arrangeras årligen av Svenska matematikersamfundet och finansieras av kapitalförvaltaren Brummer & Partners. De vill uppmuntra matematikintresserade ungdomar att fördjupa sig inom ämnet och låta dem upptäcka sin potential.

Årets tävling har genomförts på distans. Finalisterna fick fem timmar på sig att lösa sex matematiska problem, utan att ha miniräknare eller formelsamlingar till hjälp.

– Den geografiska spridningen bland skolorna i årets final har varit större än vanligt, vilket är jätteroligt att se, berättar Jana Madjarova, ordförande för Matte-SM.

– Jag kan meddela att det gått väldigt bra i år, vi har rättat många fina skrivningar och vill gratulera samtliga till en fantastisk insats, fortsätter hon i ett pressmeddelande.

Annons

Nu står det klart att Ferdinand Rönngren, som läser tredje året på Baldergymnasiet, tar hem segern. På andra plats kom Ruth Risberg, också från Baldergymnasiet, följd av trean Kevin Haagensen Strömberg från Hvitfeldtska gymnasiet i Göteborg.

– Det är en vanföreställning att det bara krävs fallenhet och talang för att bli bra på matematik, det handlar minst lika mycket om övning, uthållighet och grit, säger Ann-Sofie Odenberg, hållbarhetschef på Brummer & Partners, i pressmeddelandet.

Arrangörerna tycker att det ser ljust ut inför nästa år. Finalen är ett första steg i uttagningen till Sveriges OS-lag inför Internationella matematikolympiaden 2021.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons