Annons
"Det känns inte tryggt här", säger Tove Viklund Wikström.

Väntsalen väcker starka känslor – flera upplever den som otrygg: ”Ibland är de väldigt närgångna”

NYHETER Återigen kritiseras miljön i väntsalen vid busstationen i Skellefteå – och kommunen utesluter inte nya krafttag: "Om vi tar en diskussion med polisen kan vi gemensamt hantera det här"

Annons

Sedan busstationens flytt har miljön i och omkring den nya väntsalen varit ett hett, återkommande samtalsämne. Frågan engagerar många, vilket 28-åriga Tove Viklund Wikström fick erfara efter sitt facebookinlägg i ”Händer i Skellefteå” på tisdagen.

Kommentarerna strömmade in och väldigt många handlade om just trygghet.

– Jag åker buss varje dag och det känns inte tryggt här. Det är fullt med folk som är påverkade, ibland är de väldigt närgångna, berättar Tove på bänken utanför salen.

– Det första man möts av är lukten av urin. Det är ett dåligt första intryck när man kommer till Skellefteå. De går och kissar längs sidorna här, säger Tove och pekar.

När vi sitter utanför salen kommer två högljudda män ut genom dörren. De dricker ur varsin burk och snart slinker den ene runt ett hörn. Den andre bemödar sig inte med det, utan gör sina behov direkt mot räcket till höger om oss. Klockan är 14.06.

– Det är det här jag menar. Är det här att visa respekt mot människor? säger Tove.

Annons

Orolig för yngre och äldre

I vintras när 27-åriga Melissa Novak skulle ta bussen hem till familjen i Boliden undrade hon varför så många stod utanför salen och väntade. Sedan förstod hon.

– Där inne var tre killar som sysslade med uppenbar droghandel, med utbyte av pengar och allting. På bänkarna satt ett gäng a-lagare och passade runt starkcider med 13-15-åringar. Det var alltså killar och tjejer i högstadieåldern, berättar hon.

Melissas lillebror har nyss börjat gymnasiet och som närstående oroar hon sig.

– Jag tänker också på äldre som kanske väntar på färdtjänst. De är också i en väldigt utsatt position. Väntsalen känns som en plats man inte bryr sig om, säger hon.

Annons

Är öppen för nya krafttag

Skellefteå kommun har vidtagit åtgärder förut. Bland annat har väktarbevakningen stärkts i omgångar och buskage har rensats bort, för att öka känslan av trygghet. När lokalen utsätts för skadegörelse försöker de åtgärda det så snabbt som möjligt.

– Men om man upplever att det är otryggt så kan jag bara konstatera att vi inte har lyckats, men vi får inte ge upp, säger fastighetschef Fredrik Nilsson och fortsätter.

– Ansvaret ligger både hos oss som fastighetsägare och hos polisen. Tillsammans försöker vi hitta lösningar hela tiden. Tyvärr finns det individer som uppehåller sig där, som kan göra att väntsalen känns otrygg. Det är ett svårt problem att hantera.

Annons

Lokalen är en provisorisk lösning till dess att Skellefteås nya resecentrum är på plats, men Fredrik betonar att det inte betyder att miljön i väntsalen ska tillåtas vara dålig.

Han tror inte heller att problematiken kommer att minska med vinterns antågande.

– Vi gjorde en drive med polisen och hade väktare där med en viss oregelbundenhet, det skapade en lugnare miljö. Det är någonting som vi får titta på igen, säger Fredrik.

– Om vi tar en diskussion med polisen kan vi gemensamt hantera det här problemet.

Du kanske också vill läsa:
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons