Annons
Baserat på pressmeddelande
Kursutbudet kommer att utökas till våren. Foto: Pressbild

Nya utbildningar till Skellefteå – anpassade mot växande industri: ”Det känns spännande”

NYHETER Under hösten har Campus Skellefteå inlett ett samarbete med Mälardalens högskola. Det innebär att nya kurser lanseras i Skellefteå, skriver kommunen i ett pressmeddelande.

Annons

I och med samarbetet hoppas Campus Skellefteå kunna öka förutsättningarna att tillgodose olika behov från både näringsliv och övriga samhället, inom områden som rör smart industri, industriella tillämpningar och nya produktionssystem.

– Det känns spännande att utveckla vår verksamhet i Skellefteå med allt som händer där, både i form av nya etableringar men också en allt mer avancerad industri i övrigt, säger Stefan Eck, projektledare på Mälardalens högskola, i pressmeddelandet.

– Mälardalens högskola kan erbjuda särskild expertis i områden som automation, robotisering, simulering och visualisering som vi vet det finns ett stort behov av i näringslivet idag. Vi hoppas därför att våra kurser kan vara till nytta både för enskilda individer, och företag som vill utveckla kompetens hos sig själv eller sin personal.

Annons

Ida Lindh, strategiskt ansvarig för Campus, säger att detta känns fantastisk roligt.

– Dels för att vi ser att deras utbud av kurser kompletterar andra aktörer i Skellefteå och i områden där vi vet att näringslivet har stora behov, men också för att de tillför erfarenhet, kompetens och viktiga nätverk inom automation och robotisering.

Det är inledningsvis fyra kurser inom Smart produktion som lanseras i Skellefteå, men enligt pressmeddelandet kommer utbudet att utökas senare under våren.

– Så länge pandemin pågår kommer alla kurserna att vara helt digitala, men framöver kan också inslag av campusförlagda aktiviteter bli aktuella, exempelvis vid kursuppstart och för vissa praktiska moment, berättar Svante Sundquist.

Annons

Kurserna som lanseras nu rör optimering av produktionssystem, visualisering för industriella tillämpningar och andra ämnen inom ramen för industri 4.0.

Kurserna är gratis och ger universitetspoäng. De finns både på bas och avancerad nivå. Om man inte är behörig att söka vissa av kurserna så har Mälardalens högskola också utvecklat en plattform med kortare, digitala kurser (så kallade MOOC-kurser) och seminarier inom industri 4.0 och artificiell intelligens, som kan ge behörighet.

– Vi kommer att lyfta både MOOC-utbudet och de enskilda kurserna i våra kanaler och ser ett värde av att göra det så enkelt som möjligt för alla, säger Ida Lindh.

Annons

Via Lärcentrum kommer studenterna att erbjudas grupprum, handledning och annan service som bidrar till att höja både upplevelsen och kvalitén på kurserna.

– Vi fortsätter utveckla tjänster på campus och lärcentrum för att underlätta för distansstuderande, och detta är ytterligare ett steg i den riktningen, säger Ida Lindh.

Denna artikel är baserad på ett pressmeddelande från Skellefteå kommun
Artikeln kan ha justerats av Megafonens redaktion, men texten härstammar från ovan nämnda företag/organisation. Har du också ett pressmeddelande på gång? Skicka det gärna till oss på redaktion@megafonen.nu

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons