Annons
Baserat på pressmeddelande
Foto: Region Västerbotten

Ny rekommendation för hushåll med bekräftad covid-19: ”Åtgärd för att minska smittspridningen”

NYHETER Nu uppmanar Region Västerbotten även personer som bor med någon som har bekräftad covid-19 att stanna hemma. Förhållningsreglerna gäller för individer från gymnasieåldern och uppåt och är framtagna av Folkhälsomyndigheten i samarbete med smittskyddsläkare. Det skriver regionen i ett pressmeddelande.

Annons

Region Västerbotten skriver att smitta mellan personer som bor tillsammans är en av de vanligaste smittvägarna för covid-19. Därför är insatser som begränsar risken att smitta andra utanför hemmet en viktig åtgärd för att bromsa smittspridningen.

– Detta är en ytterligare åtgärd för att minska smittspridningen i länet, säger Stephan Stenmark, smittskyddsläkare vid Region Västerbotten, i pressmeddelandet.

Med konstaterad smitta menas en person som fått ett positivt provsvar efter ett PCR-test, som antingen har lämnats via egenprovtagning eller på en hälsocentral.

– Du som delar hem med en konstaterat smittad person ska följa liknande regler som den som har covid-19 oavsett om du har symtom eller inte. Ni som bor i samma hushåll ska stanna hemma från skola eller arbete ett visst antal dagar enligt det beslut som tas i samband med smittspårningen, förklarar Stephan Stenmark.

Annons

Det som gäller för skolbarn

– Varje individ som berörs kommer få direktinformation av smittspårarna från Region Västerbotten. Vi började med detta arbetssätt i måndags så det är de som bekräftats sjuka denna vecka som inkluderas i arbetssättet. Hushållskontakterna kommer också att få information om rekommendationer för provtagning, säger Stephan Stenmark.

Regionen skriver att barn som går i förskola, grundskola eller gymnasiesärskola får fortsätta gå till sina skolor som vanligt även om de bor med någon som har covid-19.

Förutsättningen är att de själva är friska. Barnen och ungdomarna ska under den här perioden träffa så få personer som möjligt och avstå från fritidsaktiviteter.

Den som inte har möjlighet att jobba hemifrån kan ansöka om smittbärarpenning från Försäkringskassan. Ett läkarintyg kommer då att ska skickas till Försäkringskassan utan att individen själv behöver ta kontakt med vården.

Annons

Förändrad statistikfrekvens

Från och med måndag rapporteras endast bekräftat smittade personer dagligen. På måndagar rapporteras antalet inneliggande patienter på sjukhus och intensivvårdsavdelning veckan innan samt antalet avlidna med ålder och kön.

Det betyder att antal inneliggande och på intensivvårdsavdelning inte kommer att uppdateras under kommande vecka, detta ska rapporteras i efterhand. På torsdagar rapporteras antalet bekräftade fall i kommuner med minst femton fall totalt.

Denna artikel är baserad på ett pressmeddelande från Region Västerbotten
Artikeln kan ha justerats av Megafonens redaktion, men texten härstammar från ovan nämnda företag/organisation. Har du också ett pressmeddelande på gång? Skicka det gärna till oss på redaktion@megafonen.nu

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons