Annons
Baserat på pressmeddelande
Skellefteå lasarett. Pressbild: Region Västerbotten

Skellefteå lasarett på topp tio-listan av bästa AT-orter i landet: ”Det är fantastiska siffror”

NYHETER Skellefteå lasarett rankas för andra året i rad som den tionde bästa AT-orten i landet. Detta enligt Sveriges yngre läkares förening. Det skriver Region Västerbotten i ett pressmeddelande.

Annons

Nu är det tjugonde året som Sylf, Sveriges yngre läkares förening, rankar landets sjukhus genom ett stort antal personliga enkäter. Utöver resultatet för Skellefteå lasarett visar årets lista även att Lycksele lasarett och NUS klättrar i rankingen.

Mona Burman, HR-konsult vid Skellefteå lasarett, är glad över årets placering.

– Det är väldigt glädjande och jag ser det som ett kvitto på att förbättringsarbetet tillsammans med klinikerna ger fortsatt goda resultat, säger berättar hon.

För tre år sedan låg Skellefteå lasarett på 46:e plats i en jämförelse mellan 67 sjukhus. Då inleddes ett medvetet arbete med att höja upplevelsen för AT-läkare på sjukhuset.

Enligt Mona Burman är det sannolikt den satsningen som förklarar dagens resultat.

– Vi har ett AT-råd med representanter för AT-läkare, HR och studierektor, dit även kliniker bjuds in. De har ett stort engagemang och det tillsammans med en lösningsorienterad anda är viktiga framgångsfaktorer, säger Mona Burman.

Annons

Det som är extra glädjande

Rankingen baseras på frågor om introduktion, handledning, instruktion, utbildning och kollegialt stöd inom områdena medicin, kirurgi, psykiatri och allmänmedicin.

Att Skellefteå lasarett är ett förhållandevis litet sjukhus, där beslutsvägarna är korta, uppges vara en annan bidragande orsak till placeringen på topp tio-listan.

– Men det är givetvis viktigt att ständigt fokusera på att hitta förbättringsområden alldeles oavsett storlek, påpekar samtidigt Mona Burman i pressmeddelandet.

Det som är extra glädjande för Mona Burman är att alla som svarat på enkäten har angett att de skulle rekommendera Skellefteå lasarett som arbetsplats.

Annons

– Och 72 procent av dem upplever att de kan påverka sin arbetsmiljö. Det är fantastiska siffror som vi ska göra vårt bästa för att bibehålla. Vi är på rätt väg.

Resultat av målinriktat arbete

Även Anna Hedlund, som är övergripande AT-studierektor vid Skellefteå lasarett, menar att placeringen är ett resultat av att AT-organisationen har arbetat målinriktat med förbättringsarbeten i flera år. AT-läkarna har själva har varit delaktiga i det.

– Jag tror att många trivs bra och är nöjda med sin AT här i Skellefteå för att de känner sig sedda och får god handledning, samtidigt som de är nödvändiga och uppskattade medarbetare som gör ett viktigt jobb, säger Anna Hedlund i pressmeddelandet.

Denna artikel är baserad på ett pressmeddelande från Region Västerbotten
Artikeln kan ha justerats av Megafonens redaktion, men texten härstammar från ovan nämnda företag/organisation. Har du också ett pressmeddelande på gång? Skicka det gärna till oss på redaktion@megafonen.nu

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons