Annons
Baserat på pressmeddelande
Peter Carlsson, Pia Sandvik, Birgitta Bergvall-Kåreborn och Kristina Sundin Jonsson. Foto: Pressbild

Nytt samarbete – ska säkra kompetensförsörjning i modern industri: ”Ett viktigt första steg”

NYHETER Northvolt, Skellefteå kommun, Luleå tekniska universitet och RISE Research Institutes of Sweden inleder ett nytt strategiskt samarbete för att utveckla kompetensförsörjningen för den moderna industrin. Det skriver LTU i ett pressmeddelande.

Annons

Northvolts satsning på litiumjonbatterier – den största svenska industrietableringen i modern tid – gör Skellefteå och norra Sverige till centrum för Europas gröna omställning. Enligt beräkningar kommer tusentals nya jobb att skapas och Northvolt har uttalade ambitioner om att attrahera kvinnor och män från olika bakgrunder.

– Det byggs nu en helt ny basindustri i Sverige, och den satsningen måste mötas upp av en lika massiv och banbrytande utbildningsinsats. Det här är ett viktigt första steg, och även om vi fortfarande har lång väg att gå så finns det få partners som är bättre att ha med sig på vägen, säger Northvolts vd Peter Carlsson i pressmeddelandet.

Tanken är att det nya samarbetet ska säkerställa en lyckad kompetensomvandling kring Northvolts etablerinoch skapa en arbetsmodell som kan användas vid andra industrietableringar eller industriomställningar i Sverige, skriver LTU.

Annons

Luleå tekniska universitet har Skellefteå som en av fyra utbildningsorter. Rektor Birgitta Bergvall-Kåreborn berättar att de vill utveckla en ny modell för hur olika aktörer tillsammans kan jobba för att säkerställa industrins kompetensbehov.

– Samtidigt som vi gemensamt tar ansvar för en kommuns utveckling. Det är proaktivt och visar vägen för vad som krävs om vi ska klara framtidens samhällsomdaningar.

Omställning till hållbar industri

Tillsammans vill de fyra parterna öka svensk attraktionskraft och skapa en miljö som är internationellt konkurrenskraftig.

– Kompetensutveckling och livslångt lärande är centralt för vår omställning till en hållbar industri. Den breda samverkan vi ser här stärker Sveriges innovationsförmåga och internationella konkurrenskraft, berättar Pia Sandvik, vd för RISE.

Annons

Kristina Sundin Jonsson, kommundirektör i Skellefteå, säger i pressmeddelandet att Northvolts etablering öppnar stora möjligheter för både kommunen, Sverige och Europa – möjligheter som det nya samarbetet ska ta tillvara på.

– Vi vet att vi kommer att behöva all tillgänglig kompetens i framtiden och det är en av de utmaningar vi arbetar aktivt med. Vi söker partnerskap och incitament som gör att vi tillsammans med industrin och det offentliga systemet kan attrahera ny arbetskraft till norra Sverige. Jag är oerhört glad för detta unika samarbete, fortsätter hon.

Denna artikel är baserad på ett pressmeddelande från Luleå tekniska universitet
Artikeln kan ha justerats av Megafonens redaktion, men texten härstammar från ovan nämnda företag/organisation. Har du också ett pressmeddelande på gång? Skicka det gärna till oss på redaktion@megafonen.nu

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons