Annons
Baserat på pressmeddelande
Bilden är en genrebild. Foto: Pixabay

Fler kan testas för covid-19 i sommar – broschyr med tips skickas till äldre

NYHETER Fler invånare med symtom kommer att erbjudas testning i sommar. Det skriver Regionen i ett pressmeddelande.

Annons

Smittoläget i länet fortsätter vara stabilt och antalet inneliggande patienter minskar stadigt, enligt Region Västerbotten. Gunilla Persson, tillförordnad smittskyddsläkare, berättar att det just nu finns 636 bekräftade fall av covid-19 i Västerbotten.

– 7 personer vårdas på sjukhus varav 3 på intensivvårdsavdelning, säger hon.

31 personer har avlidit. Av dessa har 13 avlidit på något av länets äldreboenden.

– Sedan den 10 april har antalet inneliggande patienter minskat. I dag har vi en stabil situation i vårt län både vad gäller smittade personer och hur många som behöver vård. Med det sagt är det fortsatt viktigt att följa råden, säger Gunilla Persson.

Annons

Provtagning för invånare och personal

Under juni, juli och augusti erbjuder Regionen ingen antikroppstestning för allmänheten. Ett antikroppstest är ett blodprov som visar om man har haft covid-19.

I pressmeddelandet förklarar Gunnilla Persson att man istället prioriterar att ge fler invånare med symtom provtagning för att upptäcka en pågående infektion.

– Provet tas i näsan med en pinne som fångar upp virus och bakterier. Även den som har milda symtom på covid-19 kan kontakta sin hälsocentral eller sjukstuga för att lämna prov efter bedömning av vårdpersonal, fortsätter hon.

Provsvar kommer inom ungefär två dagar. Om provet är positivt kontaktas du via telefon. Om du inte har covid-19 visas provsvaret i e-tjänsterna på 1177.se. Det går inte att få sitt provsvar genom att ringa telefonnummer 1177, skriver Regionen.

Vid frågor om provsvaret ska man kontakta sin hälsocentral eller sjukstuga.

Annons

Egenprovtagning för personal inom hälso- och sjukvård och annan samhällsviktig verksamhet är nu tillgängligt på flera orter i länet. Mer information om det finns här.

Äldre får tips i brevlådan

Tillsammans med länsstyrelsen i Västerbotten och Svenska kyrkan har Region Västerbotten tagit fram information till äldre personer i riskgruppen.

– De senaste månaderna har varit en tuff period för många, särskilt för äldre som kan känna sig isolerade och ensamma. Det är viktigt att ta hand om sig själv och i broschyren finns råd om vad man kan göra för att få en bra vardag trots den situation vi befinner oss i, säger Malin Åberg, kommunikationsdirektör vid Regionen.

Broschyren innehåller tips och råd samt viktiga telefonnummer som kan vara bra att ha under pandemin. Broschyren skickas till alla hushåll där någon som är 70 år eller äldre bor. Broschyren är skriven på svenska, finska, samiska och meänkieli.

Denna artikel är baserad på ett pressmeddelande från Region Västerbotten
Artikeln kan ha justerats av Megafonens redaktion, men texten härstammar från ovan nämnda företag/organisation. Har du också ett pressmeddelande på gång? Skicka det gärna till oss på redaktion@megafonen.nu

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons