NYHETER På söndag kommer ett år ha gått sedan Region Västerbotten införde rökfria utomhusmiljöer.
Hälsoutvecklaren Ywonne Wiklund är länsansvarig för tobaksprevention och projektledare för rökfria utomhusmiljöer. Hon tycker att beslutet som togs för ett år sedan stärks av den nya tobakslagen som introducerades en dryg månad senare.
Ywonne har sett en liten beteendeförändring och ett större hänsynstagande sedan de rökfria utomhusmiljöerna infördes, även om reglerna inte efterlevs fullt ut.
– Jag tror att vi kommer behöva påminna om vad som gäller en längre tid framöver.
Det långsiktiga målet är att öka medvetenheten, både för tobakens hälsokonsekvenser och de negativa effekter som tobaksanvändningen har på miljön.
– Sen hoppas vi såklart att fler väljer att sluta med tobak, det finns bra hjälp att få inom regionen, säger Ywonne Wiklund i ett pressmeddelande.
Fakta: Att kasta fimpar
Att kasta fimpar på backen är globalt en av de mest accepterade formerna av nedskräpning.
- Varje dag slängs 2,7 miljoner fimpar på gatorna i Sverige, det är cirka 1 miljard per år och nedskräpningen från fimpar kostar Sveriges skattebetalare cirka 225 kronor per person och år, oavsett om du själv röker eller inte.
- Tobaksavfall innehåller 7 000 giftiga kemikalier så som nikotin, arsenik och kadmium som bland annat sprids i vårt vatten när det inte slängs på rätt ställe.
- Globalt är filter från cigarettfimpar det vanligaste plastskräpet. Plasten från fimpar som slängs på backen varje år beräknas väga 688 miljoner kilogram.
Källa: Region Västerbotten, men hänvisning till Niclas Malmbergs studie Tobaksindustrins miljöpåverkan – en genomgång av forskningsläget. Den finns att läsa här.