Annons
Foto: Skellefteå kommun / Pixabay

Istället för arvoden och resor: Pengar går till att stötta kämpande konstnärer i Skellefteå

KULTUR Konstnärer som har påverkats av coronapandemin ska nu kunna söka ekonomiskt stöd på uppemot 25 000 kronor.

Annons

Kulturlivets förutsättningar har förändrats som en konsekvens av pandemin.

I ett pressmeddelande skriver kommunen att konstnärer ofta är frilansande egna företagare – beroende av tillfälliga uppdrag. Redan innan utbrottet ska många ha haft en osäker ekonomisk situation. Därför ska de stå inför extra stora utmaningar nu.

Viktigt att Skellefteå även efter pandemin har fria konstnärer.

För att stötta Skellefteås konstnärer har kulturnämnden beslutat att inrätta ett tillfälligt produktions- och utvecklingsstöd på totalt 500 000 kronor.

– Kultursektorn drabbas hårt genom alla inställda och uppskjutna evenemang och uppdrag som därför försvinner. För kulturnämnden är det viktigt att Skellefteå även efter pandemin har fria konstnärer verksamma i kommunen. Därför inrättar vi nu detta tillfälliga stöd, säger kulturnämndens ordförande Daniel Sjögren (S).

Annons

Mindre arvoden och resor

Stödet ska gå till yrkesverksamma konstnärer med lokal anknytning, som arbetar inom konstens alla former. Maxbeloppet per sökande har satts till 25 000 kronor.

Kultur- och biblioteksavdelningens konstnärliga råd ska administrera stödet.

– En enig nämnd ville att vi skulle göra detta för de fria konstnärerna. Därför har vi fört över pengar som skulle gått till arvoden och resor för oss politiker för att istället skapa detta stöd, säger Daniel Sjögren i pressmeddelandet.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons