När Andreas Bergmark gick gymnasieutbildningen med inriktning mot transport och anläggning fick han en praktikplats på Björkdalsgruvan. Direkt efter utbildningen blev han anställd – och sedan dess har han blivit kvar.
– Det enda jag visste var att jag ville köra maskiner, men jag hade aldrig funderat på att jobba i en gruva, säger Andreas när vi träffas en torsdagseftermiddag i februari.
Under åren har han hunnit med att jobba med många olika saker.
– Jag har varit på dammarna, i krossen, arbetat som gruvbyggare och de senaste sex åren som bergarbetare. Det finns över 50 olika yrkeskategorier på området så om man vill ha omväxling är det här rätt ställe, säger Andreas.
Att arbeta under jord tycker han inte är något problem.
– Nej, jag gillar det. Det är alltid samma väder – 16 grader och uppehåll – och tiden går snabbt där nere. Dessutom arbetar du i moderna maskiner vilket gör det här till vilket jobb som helst. Vi står inte med hackor och lyfter sten, säger Andreas och ler.
Hur hanterar du mörkret?
– Du har rätt i att det är mörkt i en gruva, men vi har riktigt bra arbetsbelysning så det är inget problem. I och med att vi arbetar i skift så är vi även lediga många timmar på dagtid, och får mest troligt se mer solljus än de som sitter på ett kontor.
Bra lön
Bergarbetare i Björkdalsgruvan jobbar sju dagar och är sedan lediga de efterföljande sju.
Totalt om man slår ut arbetstiden blir det knappt 34 timmar i veckan, men med lön som att det vore 40.
– Både lönen och arbetstiderna ser jag som ett stort plus då det ger bra möjlighet till att utöva sina andra intressen, säger Andreas som till exempel är ambassadör för skotermärket Lynx.
Största gruvan
Björkdalsgruvan är Västerbottens största gruva. Sedan 2014 ägs den av det kanadensiska företaget Mandalay Resources, men gruvan har funnits i över 30 år.
– Det finns ett enormt driv här där alla jobbar åt samma håll för att göra ett så bra arbete som möjligt. Gruvan utvecklas även ständigt och bara under de år jag har varit här har arbetsstyrkan nära fördubblats, säger Andreas.
Framtiden ser också ljus ut för gruvan då fyndigheter hittats i marken för att hålla gruvan vid liv i minst tio år till.
– Det märks för oss som jobbar här att det finns framtidstro. Det satsas både på utveckling av själva gruvdriften, men också på oss i personalen med olika utbildningar, säger Andreas.
Vill bli fler
Framöver kommer ännu fler bergarbetare att behövas – och Björkdalsgruvan ser alltid fram emot ansökningar.
– Erfarenhet från att köra maskiner är så klart en bra egenskap, men attityden är minst lika viktig så vi ser gärna att alla praktiskt lagda personer med stort driv söker jobb hos oss, säger Anna Magnusson, HR-chef.