Annons
Sponsrad artikel

Doftfri & lättskött toalett i stugan: ”Idag finns flera typer av fritidstoaletter att välja på”

ANNONS Att ha rinnande vatten, en väl dimensionerad varmvattenberedare och en lättskött och fungerande toalett är saker som de flesta sommarstugeägare önskar sig.

Även i sommarstugor som inte har möjlighet till kommunalt vatten och avlopp, eller en egen trekammarbrunn, går det att få bekväma lösningar för både varmvatten och toaletter.

– Tiden med illaluktande utedass är förbi och idag finns flera alternativ på fritidstoaletter som är både lättskötta och doftfria, berättar Anders Jäder som har över 40 års erfarenhet från branschen.

FÖRBRÄNNINGSTOALETT
Ett av alternativen som ökat i popularitet är förbränningstoaletter. I en sådan förbränns urin och dyngfekalier till aska. Av en normalstor familj blir det bara en kopp aska i veckan att ta reda på.

– Det är extremt lättskött och ett bra alternativ, säger Anders.

Priset på en sådan ligger på mellan 26 000 och 40 000 kr – och om det känns som en stor investering finns billigare alternativ som till exempel mulltoaletter eller separetter. I den förstnämnda blandas urin och fekalier och blir till mull som till exempel kan spridas i rabatten om så önskas.

– En sådan kräver dock att rummet den står i är varmbonat, även om den bara används på sommaren, och att röret för luftkonditionering är isolerat hela vägen ut ur huset. Om det inte är isolerat blir det kondens i röret och urinet rinner ner igen, säger

Anders och poängterar vikten av att toaletterna, oavsett vilken sort man väljer, är rätt installerade:

– Är man osäker är det bättre att ta hjälp av någon som kan.

INGEN MAXGRÄNS
I en separett separeras urin och fekalier. Fördelen med dessa är bland annat att de inte har någon maxgräns i hur många som kan använda toaletten. Används den mer så tömmer man den bara oftare.

– Dessa behöver inte heller stå i ett varmbonat rum utan fungerar bra oavsett temperatur.

Oavsett om det är en toalett, vattenpump eller beredare är det viktigt att installationen blir rätt för att det ska fungera som det är tänkt, säger Anders Jäder.

Vad gör man med avfallet?

– Urinet kan man till exempel skicka ut i en tank där det blandas ut med vatten innan man använder det till att vattna blommorna. Resterande hamnar i en typ av majspåse som går att skicka till kommunens avfallshantering i speciella hinkar.

HITTA RÄTT ALTERNATIV
Utöver dessa nämnda alternativ finns även förpacknings- och frystoaletter.

– Vi hjälper gärna till att hitta rätt alternativ till våra kunder. Just att vi kan så mycket om produkterna – och även erbjuder installation om så önskas – är vår största styrka, säger Anders som garanterar att allt håller bra kvalité.

– Vi tar bara in produkter från kända kvalitetsmärken så att vi med säkerhet kan stå för det vi säljer. Det ska alltid vara tryggt och enkelt att handla här.

Megafonen Native


 

 

Rinnande vatten i stugan? Så väljer du rätt pump!

Var pumpen är placerad i förhållande till vattnet är avgörande för vilken pump du behöver – och hur ledningen ska vara dimensionerade. Följ nedanstående råd för att hitta rätt.

1. Mät nivåskillnaden mellan pump och vattenyta. Är sughöjden mer än 7 m måste pumpen placeras i ett pumphus mellan brunnen och huset, eller en dränkbar pump användas.

2. Mät avstånd mellan pumpen och vattnet. Enklast är att stega upp avståndet mellan brunnen/vattnet och pumpen.

3. Välj rätt dimension på sugledningen. Utifrån måtten ovan kan personalen på Jäders Värme & Sanitet hjälpa dig att hitta rätt pump och ledning. Att rätt dimension på sugledningen väljs är avgörande för hur bra pumpen kommer att fungera.


 

 

Vill du ha varmvatten i ditt fritidshus?

Det finns många smarta lösningar för att installera varmvatten i ett fritidshus – men det gäller att tänka efter vilka behov och förutsättningar man har och utgå ifrån det.

1. Kapacitet. Hur många personer, hur mycket duschas det – och hur mycket utrymme har ni?

2. Typ av behållare till beredaren. Det finns rostfritt, kopparfodrat eller emaljerade. “I och runt Skellefteå säljer vi till 90% rostfritt då de andra alternativen främst är bra där vattnet är bräckt”.

3. Kolla efter speciallösningar. Finns inte behov av varmvatten i hela systemet finns specialprodukter som t.ex. en beredare som placeras under diskbänken och på ett enkelt vis ger dig varmvatten i diskhon från endast 2500 kronor. “Blandare medföljer. Ett prisvärt alternativ för dig som bara behöver varmvatten på ett ställe”.

Tips! Tänk på frostrisken när du installerar vatten i ett fritidshus. Smidigt är att montera en avtappningskran på systemets lägsta punkt så att du kan tappa ur vattnet.


 

 

Comfort Jäders Värme & Sanitet

Brogatan 29, Skellefteå
Telefon: 0910-548 90

ÖPPETTIDER: Måndag-Fredag 12:00-17:00
HEMSIDA: jadersvarme.se
E-POST: info@jadersvarme.se


SPONSRAT INLÄGG: Hela denna sida är en annons från Comfort Jäders Värme & Sanitet

Sponsrade artiklar är en del av Megafonens utbud av annonser. Vill du också ha en sponsrad artikel? Kontakta oss på info@megafonen.nu eller läs mer på www.megafonen.nu/annons.


Annons
Annons
Annons
Annons
Annons