Annons

Lars Lindberg: “Den största comeback som skett inom idrotten”

SPORT Det är ett namn i princip varje människa i västvärlden känner igen. Och efter alla skandaler, skador och dystopin kring tigern med golfklubban har en saga utspelats framför våra ögon.

Annons

***

Den 14 april i år på Augusta National Golf Club i Georgia, USA, puttade en 43-årig man en liten vit boll i ett decimeterstort hål på en gräsmatta. För att han hade gjort det totalt 72 gånger med det bästa resultatet så fick han dra på sig en grön kavaj, men det var inte det speciella. Det var vad som hade hänt innan.

Jag vågar utlova att i princip alla som läser det här vet vem Eldrick Tont Woods är, men ni känner honom som Tiger Woods. Under slutet av 1990-talet kom han fram som supertalangernas supertalang och förändrade golfsporten från att vara en överklassport som äldre herrar och damer gjorde på pensionärssemestern på Teneriffa till att bli en folksport över i princip hela världen. Tiger Woods var under början av 2000-talet en av världens största idrottsstjärnor, men allt förändrades den 27 november 2009.

En alkohol- och drogpåverkad Woods kraschade sin bil in i ett träd och skandalerna kring hans privatliv blottades för en hel värld. Han hade förstört sitt arv, han hade förstört sitt äktenskap och dragit skam över sitt namn. Otrohetsaffärerna och skilsmässan kavlades ut över världen i varje nyhetsprogram som gick att hitta och i slutet av 2009 tog Woods en timeout på obestämd tid. Han förlorade inte bara sin heder, sin stjärnstatus, sina miljardkontrakt och sin fru. Tiger Woods karriär var slut.

Annons

Åren gick och utöver ett trassligt privatliv drogs Tiger Woods även med flertalet skador. Den en gång så vältränade Woods hade fått problem med ryggen. Operationerna avlöste varandra och hela golfvärlden hade avskrivit Woods som färdig, hans steloperation av ryggen skulle bara inte gå att spela golf med. Det var idrottsvärlden överens om.

När han i år anlände till US Masters på Augusta National Golf Club så gjorde han det utan att ha vunnit en mastersturnering på elva år, men när tävlingen var slut så stod han som vinnare av världens största golftävling. Det finns många stora historier inom idrott, men frågan är om inte Tiger Woods comeback är den största comeback som skett inom idrotten.

1997 vann han tävlingen för första gången, då omfamnade han sin far direkt efter segerputten – den här gången var det pappan Tiger, 43 år gammal, som omfamnade sin son.

Mästaren var en vinnare igen på planen. Jag vill vara tydlig med att jag inte försvarar Tiger Woods beteende utanför planen, det är viktigt att säga, men frågan om hans idrottsliga gärning ska förkastas för det är lika komplex som om vi ska sluta lyssna på Michael Jacksons musik efter vad som skett i hans eftermäle. Därför väljer jag att fokusera enbart på den idrottsliga gärningen i det här fallet. Och den comebacken som Tiger Woods gjorde på planen blev minst sagt speciell, i alla fall för mig.

Jag slutade spela golf 2008, ungefär samtidigt som Woods vann sin senaste majorseger, men nu har jag just beställt nya golfklubbor. Nu är det dags att pegga upp – förvisso inte på Augusta, men på Rönnbäcken.

Lars Lindberg
Idrottstokig sportkommentator med rötterna i Myckle.

Krönikan publicerades ursprungligen i senaste numret av Megafonen – läs hela tidningen här:

Klicka här för att läsa tidningen i helskärm.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons