Annons
Sponsrad artikel
Snabbaste sättet för att se när din bil ska besiktas är att gå in på till exempel www.bilprovning.se där du enkelt kan skriva in ditt regnummer och få besked direkt.

Nya regler för bilprovning i Sverige: “Tiotusentals bilar riskerar körförbud”

ANNONS Den 20 maj började den nya lagen kring bilprovning att gälla i Sverige. Nu riskerar tiotusentals bilar körförbud utan att de vet om det.

I Sverige infördes nya regler för bilbesiktning den 20 maj. Totalt berörs cirka 4,5 miljoner fordonsägare.

När de nya reglerna, som inte längre baseras på slutsiffran i registreringsnumret, infördes fick vissa fordon ett nytt datum för nästa besiktning.

– Vissa får ett datum som ligger närmare i tid än vad som står på senaste besiktningsprotokoll, och det kan göra att dessa riskerar körförbud utan att de vet om det, berättar Robin Björkstrand på Opus Bilprovning i Skellefteå.

KOLLA SJÄLV: NÄR SKA DIN BIL BESIKTAS NÄSTA GÅNG?

Till exempel ska en ny bil (lätta fordon upp till 3500 kg) besiktas för första gången senast 36 månader efter att den togs i trafik, andra gången senast 24 månader efter den första besiktningen – och därefter senast 14 månader sedan föregående besiktning.

– Reglerna trädde i kraft den 20 maj och för nya bilar kan det alltså innebära att senaste dag för besiktning är redan i maj det här året.

Snabbaste sättet för att se när din bil ska besiktas är att gå in på till exempel www.bilprovning.se där du enkelt kan skriva in ditt regnummer och få besked direkt.

Vad ska jag göra om jag fått körförbud?

– Boka en tid för besiktning så snabbt du kan. Trots körförbud är det lagligt att köra närmsta väg till besiktningsstationen, säger Robin.

En annan ny regel som trätt i kraft är att samtliga A-traktorer måste besiktigas.

– Hittills är det långt ifrån alla som gjort det så om du har en A-traktor eller känner någon som kör en sådan bör du tipsa om att det måste vara gjort för att få köra i sommar.

Opus Bilprovning är Skellefteå största aktör inom branschen med anläggningar på söder (Plåtvägen) och Solbacken (Servicegatan). Förutom flest bilplatser är de även ensamma om att klimatkompensera 100 procent av sina utsläpp.

– Förutom att vi jobbat hårt med att minska våra egna utsläpp genom att bland annat installera led-lampor, mäta vattenförbrukningen och minska tomgångskörning så planteras träd för att kompensera resterande del av de utsläpp som görs. Det är något vi är stolta över, säger Robin.

KOLLA SJÄLV: NÄR SKA DIN BIL BESIKTAS NÄSTA GÅNG?

Megafonen Native


 

 

Här är de nya reglerna:

» De nya besiktningsreglerna gör att slutsiffran upphör att styra när det är dags för besiktning. I stället ska personbilar och lastbilar som inte överstiger 3 500 kg i totalvikt kontrollbesiktas:
– Första gången senast 36 månader efter den månad då den togs i trafik första gången
– Andra gången senast 24 månader efter den månad då den första besiktningen utfördes
– Därefter senast 14 månader efter den månad då dess föregående besiktning utfördes

» A-traktorer ska besiktas senast 24 månader efter den månad då den föregående godkända kontrollbesiktningen utfördes. För att en kontrollbesiktning ska vara giltig ska den vara godkänd under de senaste 24 månaderna innan reglerna träder i kraft.

» När de nya besiktningsreglerna börjar gälla blir fordon, oavsett vikt och som inte används i yrkestrafik, som är 50 år eller äldre, samt motorcyklar som är 40 år eller äldre, befriade från besiktningsplikten.

» Besiktningsreglerna för tunga fordon, släp och mc förändras inte när de nya besiktningsreglerna börjar gälla.

Källa: Transportstyrelsen

Kolla när din bil ska besiktas
www.bilprovning.se


 

 

Opus Bilprovning

Skellefteå Södra (Plåtvägen 2) och
Solbacken
(Servicegatan 27 vid Degermyran)

Boka din tid här »

För bokning och frågor gällande besiktning: 0775-500 300.
Behöver du komma i kontakt med stationen? Ring 010-804 22 03.


Sponsrat inlägg: Hela denna sida är en annons från Opus Bilprovning.

Vill du också ha en sponsrad artikel? Kontakta oss på info@megafonen.nu eller läs mer på www.megafonen.nu/annons.


Annons
Annons
Annons
Annons
Annons