Annons

Turismen har ökat med 13%

Annons

NÖJE Under 2016 omsatte turismen 1,065 miljarder kronor. Det visar en ny undersökning som mäter effekter av turisters konsumtion.

De flesta tillresta kommer från andra delar av Sverige och från Norge.

– Men vi ser en tydlig ökning från flera europeiska marknader, berättar Maria Broman, VD på Visit Skellefteå i ett pressmeddelande.

Under 2016 ökade den turistekonomiska omsättningen med 119 miljoner kr, en ökning med 13 procent jämfört med 2015. Fler evenemang och en ökning av antalet kommersiella gästnätter är de huvudsakliga orsakerna, enligt studien.

En annan tydlig trend är ökningen av privatresande och den positiva utvecklingen av Skellefteå som sommar- och weekendresmål. Enligt en undersökning som TT presenterade i mitten av juni tillhör Skellefteå de kommuner i Sverige som haft bäst utveckling av sommarturismen de senaste 10 åren.

– Evenemang är en stor och viktig reseanledning när det gäller lokal och regional marknad. Se bara på utbudet i sommar! Det har funnits hur mycket som helst att se, göra och uppleva runt om i kommunen, säger Maria.

För internationella besökare är det framför allt natur- och kulturupplevelser som är den stora reseanledningen.

Siffrorna för turismomsättningen kommer från den senaste TEM-undersökningen som mäter effekter av turisters konsumtion. TEM-undersökning utförs av konsultföretaget Resurs för Resor och Turism i Norden AB.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons