Annons

Stort evenemang till Skellefteå

Annons

Thomas Norström, ordf Skellefteå orienteringsklubb, Maria Broman, VD, Visit Skellefteå, Leif Gustafsson, Fritidschef, Skellefteå kommun, Helena Renström, Marknadschef, Skellefteå kommun. Sittande: Ola Mannberg, Skellefteå orienteringsklubb.

HÄLSA Den klassiska orienteringstävlingen Tiomila kommer att arrangeras i Skellefteå år 2023.

Skellefteå Orienteringsklubb hoppas på 7 000 deltagare som tillsammans kommer att genomföra en bra bit över 10 000 starter på de olika arrangemangen.

– Det blir det största arrangemang som genomförts i Skellefteå sett till antal deltagare, säger Ola Mannberg som sitter med i Skellefteå Orienteringsklubbs styrelse.

Det är första gången som tävlingen genomförs i norra Sverige.

– Att Tiomila genomförs i Skellefteå 2023 blir ett stort och viktigt steg i Tiomilas utveckling. Vi är övertygade om att ett Tiomila i Skellefteå kommer att gynna orienteringssporten i norra Sverige såväl som att utveckla tävlingen och stärka vårt varumärke, säger Christer Nordström, Föreningen Tiomilakavlens ordförande, i ett pressmeddelande.

En av grejerna som blir speciellt för Tiomila i Skellefteå blir att alla växlingar i stafetten kommer att ske inne i Skellefteå Kraft Arena.

– Att vi har den här anläggningen i närhet till fin och svår orienteringsterräng är unikt. Här finns allt på plats och vi behöver inte bygga omklädningsrum, duschar, ställen att köpa mat och så vidare. Här finns utrymmer för allt vi behöver – och samtidigt kommer det bli en häftig upplevelse som aldrig gjorts inom orientering förut, säger Ola.

Tiomila är en klassisk tävling som arrangerats sedan 1945 och lockar tävlande både nationellt och internationellt.

– Med stor sannolikhet kommer det att komma hit lag redan året innan – och kanske även två år innan – för att träna och tävla i kringliggande terräng, säger Thomas Norström, ordförande i Skellefteå Orienteringsklubb.

Upp mot 7000 tävlande kommer så klart även att innebära att besöksnäringen får ett uppsving. Redan nu är det klart att alla hotell kommer att vara fullbelagda.

– Det här ger även en bra möjlighet att marknadsföra Skellefteå och låta besökarna uppleva fler saker när de väl är här. För många är det exotiskt att komma hit, säger Maria Broman, Visit Skellefteå.

Tävlingarna kommer att pågå från den 18 till 21 maj 2023.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons