Annons

Nordeachefen: ”Det är viktigt med mångfald i grupper”

Annons

INTERVJUN Bankvärlden är traditionellt mansdominerad men har börjat förändras – även om det fortfarande finns mycket kvar att göra. Möt Nordeas kontorschefer som berättar om att bli ifrågasatta, kvotering och varför en grupp fungerar bättre om alla inte är lika.

Både Ulrica Magnusson Söderlund och Emma Remahl är kontorschefer på Nordea i Skellefteå. Emma på privatmarknad och Ulrica på företagssidan.

Tillsammans har de jobbat mer än 30 år inom företaget och gjort karriär i en bransch som traditionellt är mansdominerad.

– Jag har fortfarande aldrig haft en kvinnlig chef under 20 år. Jag har inte haft något problem med det men tycker ändå att det är synd ur ett genusperspektiv. Det har gått framåt men det finns fortfarande mycket kvar att göra, säger Ulrica när vi träffas på deras nyrenoverade kontor i centrala Skellefteå.

Hon började, precis som Emma, som trainee efter att ha avslutat sina studier.

– Jag var med i Nordeas första traineeprogram och det var inte lika avancerat som när Emma var med tio år senare, men ändå väldigt intressant då vi fick åka runt på kontor i Norrland och se hur olika delar fungerade, berättar Ulrica.

Efter att ha varit kundansvarig i Örnsköldsvik och Piteå hamnade hon i Luleå som analytiker för små och medelstora företag – men ville fortsätta uppåt.

– Jag har alltid strävat efter nya utmaningar och därför kändes det kul när jag blev en av fyra SRM, Senior Relationship Manager, i Region Norr.

 

”MÅSTE TÄNKA ANNORLUNDA”

Hon blev då den första kvinnliga SRM i norra Norrland och hade några av de största företagen i vår landsdel som kunder.

– Det var bra att de äntligen släppte upp en kvinna på den positionen. Traditionellt har det alltid varit män som gör affärer på den nivån.

Ulrica Magnusson SöderlundUlrica Magnusson Söderlund. Foto: Magnus Lindkvist

Varför tror du att det varit så?

– Det bottnar i att det är män som drivit företag och att män hellre gör affärer med män. Som ung kvinna blir du oftare ifrågasatt om du verkligen förstår och av någon anledning så skattar både män och kvinnor ofta mäns kompetens högre, och så borde det naturligtvis inte vara.

– Rent allmänt är homogena grupper inte bra. För att få tillväxt och resultat måste en grupp bestå av olika människor, och då menar jag inte bara män och kvinnor. Det är viktigt med olika kultur, etnicitet och bakgrund. Om vi alla är lika gör vi lika – för att nå framgång måste vi tänka annorlunda.

Att män oftast innehar höga positioner på företag är ett resultat av den struktur som finns i vårt samhälle. I den strukturen har män till stor del haft den politiska och ekonomiska makten – och män väljer oftast män när de rekryterar.

– Det är lätt att välja personer som liknar sig själv eftersom det känns tryggt. Men som jag sa så är det viktigt att det finns mångfald i grupper för att nå framgång.

Känner du att du blivit inkvoterad till någon tjänst?

– Spontant nej, men banken har haft fokus på att lyfta fram kvinnor och det var dags för en kvinna på den här positionen i vår region. Möjligen såg de det som en fördel att jag var kvinna men jag resonerar som så att om jag inte är nog bra så kommer jag att åka ut, vare sig jag är kvinna eller man.

Hur tänker du själv när du rekryterar?

– Nu senast så letade jag aktivt efter en man eftersom vi hade fler kvinnor i vårt team. En jämn fördelning gör gott och just den här gången blev det faktumet att han är man som avgjorde eftersom vi hade flera kandidater som var lika duktiga.

 

MÄN ÖVERREPRESENTERADE

Emma Remahl har en liknande resa inom företaget, om än lite kortare. Hon började som trainee 2002, jobbade på företagssidan ett tag och hoppade sedan på ett chefsjobb på kundtjänst.

– Jag har alltid velat bli chef. Inte för titeln men för att få jobba med människor och att få dem att växa. Jag har även en tendens att söka efter nya utmaningar och när kontorschefsjobbet blev ledigt sökte jag, säger Emma som varit kontorschef sedan 2012.

Hur har du upplevt det som kvinna i en mansdominerad bransch?

– Jag märkte av vissa svårigheter mer när jag var yngre och främst på företagssidan. Män är överrepresenterade bland företagen och det är svårt att komma in i den sociala mingelkretsen bland äldre herrar. Just på företagssidan har det inte förändrats så mycket sedan jag började jobba men i och med att jag blivit äldre har jag blivit tryggare i min egen kompetens och roll.

Emma RemahlEmma Remahl.

Emma berättar att Nordea jobbar aktivt för att lyfta fram kvinnor på chefspositioner.

– Det känns som att vi gått från nivån att bara prata om genus och normer till att aktivt försöka förändra. Det handlar om att jobba med strukturer för att få till en ändring. Vi har tagit initiativ i rätt riktning och det är jag stolt över.

Hur ser du på kvotering?

– Som tjänsteföretag måste vi alltid rekrytera den mest lämpade – men det handlar om att få till en grupp som fungerar bra och det får du genom att addera flera typer av människor. Inte genom att anställa alla lika.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons