Annons

Edström: ”Hur kan det provocera så mycket?”

Annons

Cecilia Edström

KRÖNIKA Cecilia Edström om Skellefteå snow pride, att alla ska få vara som de är och fittröra på Stadshotellet. ”Det är viktigt att visa upp detta underverks mångfald”

***

Att Skellefteå arrangerar en egen snow pride är alldeles alldeles underbart. Ansvarsfullt!

Pride sprider sig som en löpeld i Sverige och även om jag på ett vis tycker att en egen parad är att göra HBTQ till något ännu mer normbrytande så väger det positiva upp. Människor som inte vågar komma ut eller närma sig sin innersta sexuella läggning får ett sammanhang och känner stöd. Även de som inte ens vet vad bokstäverna står för och än mindre dess innebörd kan suga av, förlåt suga upp, kunskap och möjligtvis komma ut ur helgen med större förståelse och acceptans.

Så lys upp, ställ fram, känn, var en del, kläm och betrakta från alla olika vinklar. Det vi har dålig koll på skrämmer.

Ärligt talat blir jag lite lack på att man ska behöva skriva krönikor och artiklar i det här ämnet, eller att det ens ska behöva finnas Pride. Det här ämnet som i grunden är det mest naturliga man kan tänka sig: acceptans för att alla ska få vara som de är.

Är det något jag har otroligt svårt för att förstå är hur någon utan insyn i en annans liv kan komma och påstå att kärlek mellan två av samma kön ska vara något sorts fel. Hur kan det provocera så mycket att man utför hatbrott, skriker en syrlig kommentar eller ens ägnar det en negativ tanke? Det är något jag får fundera vidare på men tror knappast att svaret kommer till mig de närmsta 20 åren. Jag får nog redan på förhand ge upp och istället be människorna som ser ner på bi-, trans-, homosexuella och queer att ta sig en titt i spegeln och försöka utröna om det är något de inte är tillfreds med hos dem själva. Den som söker skall finna.

När jag tittade igenom Skellefteå Snow Prides program fastnade jag för utställningen ”Fittröra” – ett gäng foton på vaginor, både transpersoners och kvinnors, som flyttar runt på olika ställen i Sverige som exempelvis Göteborg, Eskilstuna och Malmö. Nu får Skellefteå äran att stå som värd.

Anledningen att den ens finns var att initiativtagaren tyckte att det är alltför många penisar avbildade på torg runt om i Sverige så hen ville balansera upp genom att för en gångs skull lyfta fram det kvinnliga könet.

Nä, förlåt. Det var inte sant. Mig veterligen är det bara i Skellefteå vi har en torgpenis faktiskt.

Okej, hen tyckte att det fanns för få fittor avbildade i förhållande till manliga diton i Pride Park i Stockholm. Det ledde till att ett gäng lät sig bli fotograferade ”där nere”. Jag tycker att det är mer än härligt i en tid där det blir vanligare och vanligare med plastikopererade underliv att göra allt för att krossa den stereotypa bilden av hur ett kvinnligt könsorgan ”ska se ut”.

Det är viktigt att visa upp detta underverks mångfald på rikt’, utan retuschering. Normalisera.

Kvinnor och transpersoner måste sluta skämmas för den delen av sig själva och prata om det helt enkelt. Så ett tips, gör en fittvandring med hela familjen på Skellefteå Stadshotell 28 november och följ upp med en regnbågsfest i pridetåget dagen efter.

Händerna i taket – så klart!

 

 

Cecilia Edström | cecilia@megafonen.nu
33-årig frilansjournalist med människor som sitt största intresse.
Från Glommersträsk. Bosatt i Stockholm.

 

Krönikan publicerades ursprungligen i Megafonentidningen 26/11:

 

 

 

Läs fler krönikor av Cecilia här »

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons