Annons

Högrevsgryta!

Annons

Högrev har blivit en uppmärksammad del igen, kanske främst hos folk som i vanliga fall  inte lagar så mycket mat.
Det görs hamburgare på högrevsfärs och långkok i varannan stuga.
Jag har alltid tyckt att högrev är en av de bästa detaljerna. Det är ett kött med mycket smak och med fett som gör gryta mustig och smakrik.
Det här receptet på grytan har jag fått från en leverantör, Hälsingestintan. Det är en gryta som passar både till vardags och fest.
Otroligt god!
Och uteslut inte konjaken.
Tyvärr blev det ingen bild när vi åt den igår, så den är lånad från leverantören med.
Får du inte tag i högrev så kan du använda någon annan detalj till exempel innanlår.

högrevgryta

 

Högrevsgryta med cognac för 4

1 kg högrev
2 gula lökar
5 vitlöksklyftor
1 msk rapsolja
100 gr smör
2 tsk paprikapulver
1 tsk curry
1 tsk stött/krossad torkad grönpeppar
4 msk strösocker
1 msk tomatpuré
2 dl rött vin
en skvätt cognac
2 msk vetemjöl
5 dl köttbuljong
3 dl vispgrädde
färsk bladpersilja
salt

1. Skär högreven i mindre bitar, finhacka lök och vitlök. Bryn köttet på högvärme i en gjutjärnsgryta med rapsolja till en rejäl stekyta. Tillsätt lök och vitlök, låt steka med i cirka 1 min. Lyft ur allt och låt vila.
2. Sänk värmen, tillsätt smöret och låt det smälta. Tillsätt paprika, curry och grönpeppar, låt smakerna utvecklas. Höj värmen och tillsätt socker, låt det nästan börja smälta och bli brunt på vissa ställen. Tillsätt nu mjöl, tomatpuré, vin, buljong, cognac och grädde under omrörning. Koka upp och småputtra i cirka 15 min. Blir såsen för tjock späd med vatten, buljong eller grädde.
Smaka av.
3. Tillsätt köttet till såsen och låt allt små-koka under lock i ca 45 min. Smaka så köttet är mört, koka annars vidare en stund till. Var noga med att förhållandet kött/sås  är bra. Känns grytan för såsig, sila av sås och spara. Hacka persiljan grovt och tillsätt precis innan grytan är färdig. Avsluta med att smaka av ordentligt. Servera med kokt potatis, inlagd gurka, gelé, lingon, och sallad.
~

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons